Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mera gas och större marknad

I dag inviger förre statsministern Göran Persson ännu en produktionslinje för etanol ute hos Lantmännen Agroetanol på Händelö. För åtta år sedan tog Persson det första spadtaget när Lantmännen inledde sin etanolsatsning här i stan. Då var han statsminister och stod bakom en stor statlig satsning på etanol som alternativt fordonsbränsle.

Foto: Forsby Jan

Norrköping2009-05-29 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Saab - som även då hade stora problem - var i färd med att lansera en modell som kunde köras på etanol. Socialdemokrater och Moderater vill stötta Saab, Centerpartiet ville stötta Lantmännen och Miljöpartiet drev på för den s k Pumplagen som innebär att mackägare tvingas att ha etanolpumpar på stationerna. Den politiska uppslutningen för etanol var således massiv. I dag är väl etanolentusiasmen något mer nykter och behärskad. Att Lantmännen satsar stort på en andra produktionslinje tyder dock på att etanolen är kommersiellt intressant. Det finns en betydande marknad såväl för etanol som tillsats till 95-oktanig bensin som för det proteinfoder som också tillverkas i Agroetanols fabrik på Händelö. Etanoltillverkningens restprodukter är dessutom utmärkta råvaror för biogasproduktion. I går arrangerade Gasföreningen, Svensk Biogas och E.ON en "Gasdag" i konferensrum 6 på Louis de Geer i Norrköping. Jag var där. Gasdagens tre intressantaste deltagare sa inte särskilt mycket där de satt längst bak i den välfyllda salen. Seniora och lokalt väletablerade försäljare från Opel, Volkswagen och Mercedes-Benz sitter inte av fyra timmar på ett seminarium om det inte finns affärsmässiga anledningar. Efterfrågan på biogasbilar växer kraftigt i södra Sverige. Volkswagen, Mercedes-Benz och Opel dominerar den svenska marknaden. Staten gynnar köp av biogasbilar. Det är ingen skatt på bränslet; idag åker man ungefär tre kronor billigare per mil i en gasbil. Bilskatten har en kraftig rabatt. Som tjänstebil är biogasbilen oslagbar. Förmånsvärdet är ungefär 40 procent lägre än för en motsvarande bensinbil. Problemet är att det bara finns knappt hundra biogasmackar i hela Sverige. Mellan Uppsala och Östersund finns inte en enda. De flesta bensinbolag har hittills visat ett totalt ointresse för att bygga gasmackar. Det är energiföretag och kommuner som får stå för de dyra investeringarna. Eva Andersson är kommunalråd (S) i Norrköping. Hon är tung och erfaren i de här frågorna. Eva och Gösta Gustavsson (C) i Linköping har haft mycket stor betydelse för att Norrköping/Linköping ligger väldigt långt fram när det gäller biogas och annat miljötänk. "Jag är gasförespråkare", sa Eva Andersson på Gasdagen i går. Jessica Cedervall är biogaschef på E.ON. Vårt främsta uppdrag är "att bygga en marknad", sa hon. Fordonsgasen måste bli intressant för gemene man och för vanliga transportföretag. Hon har helt rätt. Erfarenheterna från etanolens första stapplande steg som bransch visar att det är för bräckligt att lita allt för mycket på statliga subventioner och/eller på enskilda bilföretag.
Läs mer om