Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mer medlemsmakt bra för framtiden

Stora förändringar är på gång inom arbetarrörelsens bildningsförbund - ABF. Förbundet går inte i cirkel utan siktar framåt. En förändringstendens kan beskrivas som demokratisering. ABF instiftades 1912 av (s), LO och Konsumentkooperationen. Under snart 100 år har stiftarna behållit greppet över förbundet.

Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Norrköping2008-02-20 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Man har utsett förbundsstyrelse och enväldigt beslutat om vilka som ska ha de tunga uppdragen som ordförande och förbundssekreterare. Men på förbundsstämman i april i år bryts det sekellånga maktmönstret. För första gången får landets ABF distrikt och medlemsorganisationer vara med och välja förbundsstyrelse. Sju ledamöter ska väljas av distrikten medan stiftarna utser resten av styrelsen. LO, SAP och KF behåller också rätten att utse ordförande och förbundssekreterare.
Den sittande ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson kommer att sitta kvar. Till ny förbundssekreterare utses ABF: s nuvarande ekonomichef Annika Nilsson.
Någon opposition finns inte mot "Kålle" Thorwaldsson och Annika Nilsson. En del av den historiska kritiken mot stiftarna har annars byggt på ett missnöje med att framförallt LO och SAP använt ABF som en återvinningsstation för människor som inte längre fått plats i de egna organisationerna. ABF:s bästa har med andra ord inte alltid stått i förgrunden när LO och socialdemokraterna har bemannat ABF: s tyngsta positioner. En annan och möjligen mer omdiskuterad utvecklingstendens inom ABF kan rubriksättas som radikalisering. "Stenkastarna från Göteborg är numera inne i ABF-husen" , skriver förbundet på sin hemsida där det också talas tämligen omfattande om klassamhälle, barrikader, revolution och globalisering.
Att försöka bygga broar till unga människor som är kritiska och vill förändring är helt rätt för en folkbildningsorganisation som ABF. Samtidigt representerar den kritiska massan av medlemsorganisationer en mötestradition som har föga, om ens något, gemensamt med gatuslagsmål och/eller revolutioner. "Kålle" Thorwaldsson säger på hemsidan att ABF ska vara en "kreativ mötesplats" för människor som kanske aldrig annars hade träffats. Det är en bra och spännande målsättning. Men dynamiska möten behöver reformistiska och medvetna ledare för att utvecklas väl i längden. Att ABF: arna själva nu får större makt över sin organisation tror jag gynnar framväxten av ett modernt och medvetet ledarskap i förbundet. Den tredje intressanta utvecklingstendensen inom ABF är att PRO och Handikapprörelserna numera är de utan konkurrens mest aktiva medlemsorganisationerna. Stiftarnas egna organisationer LO, SAP och KF är betydligt mer passiva i studie- och kulturfrågor. Det skiftar mellan ABF-distrikten, men här i Östergötland förekommer knappt någon facklig studieverksamhet alls i ABF: s regi. Konsumentkooperationen var en gång en av landet största och viktigaste folkrörelser. Men det var mycket längesedan. Studieivern inom (s) går i vågor men tendensen är stadigt fallande.

Frågan är hur PRO - som i många ABF-avdelningar står för mellan 30 och 50 procent av verksamheten - uppfattar situationen. Hur mycket inflytande kommer man att kräva på förbundsstämman i april?
nn Ett par ordinarie styrelseposter är väl det minsta man kan begära?
Läs mer om