Liket rör på sig. Det tycks finnas hopp för Ostlänken trots allt. Inte i den överdyra megavariant som diskuterats i vår region i decennier. Men i en variant som skulle betyda oerhört mycket för gods- och persontransporter på södra stambanan i allmänhet och för resandet mellan Norrköping och Linköping i synnerhet.
I fredags lämnade Trafikverket sitt slutbetänkande i Kapacitetsutredningen till regeringen. Utredningen är en kvalificerad, detaljrik och analyserade tjänstemannaprodukt av högsta klass. Under ledning av Trafikverkets Lena Erixon har kapaciteten och de framtida behoven i alla tänkbara trafikslag granskats och prioriterats. Nu vidtar en politisk process. Vad jag förstår kommer infrastrukturpolitiken att bli regeringens huvudnummer i år. En så kallad "partiledarpropp" planeras där satsningar på vägar, järnvägar och andra trafikslag presenteras.
Trafikverkets huvudlinje är underhåll och trimning av befintliga resurser. Det är ett klokt vägval. Trafikverket föreslår också ett antal nyinvesteringar som bör påbörjas före år 2025. Ett förslag är att bygga ny räls mellan Norrköping och Linköping och att förbereda denna räls för höghastighetståg. Enligt Kapacitetsutredningen är just denna sträcka så ansträngd att det inte räcker med upprustning och underhåll av de anläggningar som redan finns på sträckan. Södra stambanans värsta trafikinfarkt måste åtgärdas med nyinvesteringar. Trafikverkets utredare anser att just denna del av den flera gånger utredda Ostlänken mellan Järna och Linköping har en samhällsnytta som överstiger kostnaderna. Vilket inte solklart är fallet med den Ostlänkssträckning som presenterades i en offentlig utredning 2009.
Kapacitetsutredningen analyserar även flera andra viktiga trafikstråk här i trakten. Den låga standarden på delar av väg 56 mellan Norrköping och Uppsala är ett stort problem. Likaså de undermåliga förbindelserna mellan Norrköping och Örebro. E 22 genom Söderköping och mellan Norrköping-Söderköping lyfts också fram i utredningen.
För oss som ser en funktionell regionförstoring i nordöstlig riktning som naturlig finns anledning att invänta höstens infrastrukturpropp med spänning och förväntan.