Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Med en socialdemokratisk skola behövs inga klassresor

Norrköping2007-09-22 01:05
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
För betyg, emot betyg, så brukar skoldebatten låta, men det är sällan vi får höra vad som driver politiker och hur enstaka förslag hänger ihop med vilken skola de vill ha. Nyligen berättade dock Folkpartiets Jan Björklund att det som driver honom i skolpolitiken är att åstadkomma klassresor, en sådan resa som han själv gjort. Med en tvätterska till mor, en textilarbetare till far kröner nu sonen sin karriär med partiledarskapet.Debatt
Att åstadkomma klassresor. Det är sällan skillnaden blir så här tydlig mellan en liberal skolpolitik och en socialdemokratisk. Som socialdemokrat kan jag inte nöja mig med att enbart några få flitiga ges chansen till ett bättre liv. Vi måste istället steg för steg ändra skolan och samhället så att det inte längre ska behövas några klassresor, att samhället blir jämlikt. Detta låter kanske orealistiskt, men det handlar om konkreta förändringar och vägval. Betygen är en söndertjatad fråga, men den är så viktig därför att den symboliserar ett sådant vägval. Betygen förstärker en sortering, där den bäste kan välja vilket universitet den vill medan den sämre hänvisas till arbetslöshet eller lågbetalda och osäkra anställningar. Även en socialdemokrat förstår att inte alla kan eller vill läsa de mest statusfyllda utbildningarna på universiteten, men ska det vara så statiskt, så avgjort på förhand, så beroende av uppväxt och stöd hemifrån? Det viktiga är inte att sortera människor utan att ge var och en bästa möjligheterna till ett gott liv utifrån sina förutsättningar, att hitta rätt plats för alla. Exempelvis kan någon som har ett stort intresse för skrivande och en nyfikenhet att ta reda på saker, uppmuntras att utvecklas på detta område och bli en duktig journalist. Det behöver inte krävas högsta betyg i alla ämnen. En skola som vill bryta med klassamhället ser att varje elev har talanger och gör sitt bästa för att ge eleven möjligheter att utveckla dessa. Snarare än att slå betygen i huvudet, för hur uppmuntrande är det att få dåliga betyg, och få detta utan att ha någon vuxen i närheten som bryr sig och säger: "du är ju duktig på det här istället". Tänk så många fler som kan få ett bättre liv om skolan får större möjligheter att arbeta så.Här blir det också viktigt med elevdemokrati, att eleverna så tidigt som möjlighet görs delaktiga och får vara med och påverka sin skola. Elevdemokrati är en viktig övning i demokrati och visar att vi får ett bättre resultat om vi lyssnar på varandra, diskuterar, kommer överens och försöker hitta lösningar som är till det gemensammas bästa.Socialdemokratisk skolpolitik är inte enkel och tar tid att förverkliga, men det är en resa mot ett allt mer rättvist samhälle där samarbete och det gemensammas bästa är ledstjärnor.
Läs mer om