Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Marknad eller politik - det är kärnfrågan

Vänster- och miljöpartiet växer alltmer in i rollen som trovärdiga regeringsaspiranter. Det röda och det gröna partiet har nu kommit överens med S om energipolitiken. Uppgörelsen mellan de tre partierna presenterades på DN debatt i går.

Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX

Norrköping2009-03-23 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Blir det regeringsskifte 2010 så kommer kärnkraftens framtid att omprövas en gång per mandatperiod. Allt tal om "snabbavveckling" är borta. Och tacka tusan för det. Kärnkraften står för hälften av Sveriges elproduktion. Vattenkraften levererar nästan lika mycket ström. Andra kraftkällor - framförallt vindkraft - bidrar endast marginellt till elförsörjningen. Såväl regeringen som oppositionen har lanserat väldiga satsningar på vindkraft. Redan om tio, elva år ska förnybara energikällor stå för ungefär tjugo procent av strömleveranserna till industrier och hushåll. De lärda tvistar om huruvida denna målsättning verkligen är förankrad i verkligheten. Det kommer hur som helst att krävas stora teknikgenombrott och ett ofantligt antal miljarder kronor för att förverkliga planerna. Men det är som det är med den saken. Vad som eventuellt händer i en fjärran framtid - tio år är en eon i politiken - är inget som kommer att prägla nästa års valrörelse. Efter oppositionspartiernas förhandlingsuppgörelse står det klart att båda blocken kan se väljarna i ögonen och säga att "vi kommer inte att fatta några beslut som äventyrar tillgången på elektrisk ström till konkurrenskraftiga priser". Handen på hjärtat; visst är det ett otroligt kattrakande i energipolitiken. 1980 års märkliga folkomröstning om kärnkraftens framtid styr fortfarande de politiska partierna. I omröstningen fanns som bekant tre linjer: Ja, Nej och Kanske. Kanske vann. Därför är det kanske inte så konstigt att det fortfarande finns så många "kanske" kvar i strömförsörjningspolitiken? Men de väljare som gärna ser tydliga skillnader mellan blocken står inte helt lottlösa. Regeringen och oppositionen har varsina helt olika modeller för hur besluten om den framtida kärnkraften ska fattas. Den borgerliga alliansens hållning är att marknaden - eventuella byggare och finansiärer av ersättningsreaktorer - ska besluta om kärnkraftens framtid. Oppositionspartiernas linje är att politiken - regeringsprövning en gång per mandatperiod - ska fatta beslut om kärnkraftens framtid. Givet de kort som Socialdemokraternas Mona Sahlin hade på hand, så är det bara att konstatera att förhandlingarna med V och MP fördes lyckosamt i hamn. De flesta torde kunna leva med uppgörelsen sådan den blev. Och det är ett mycket gott betyg i politikens värld.
Läs mer om