Författningsdomstolens beslut att upplösa parlamentet och att ge Ahmad Shafiq tillstånd att ställa upp i helgens presidentval var ett skickligt drag av de militära kretsar som mer eller mindre uttalat har styrt Egypten sedan 1950-talet.
Ahmad Shafiq är f d general i flygvapnet och var under en kort period premiärminister under den tidigare - och nyss livstidsdömde - presidenten Hosni Mubarak. Det islamistkontrollerade parlamentets nyligen beslutade "isoleringslag" revs därmed upp. Isoleringslagen förbjöd personer som haft ledande positioner hos Mubarak att ställa upp i presidentvalet. Uttrycket "mjuk statskupp" har använts för att beskriva det som hänt. Förlorarna i statskuppen är det Muslimska brödraskapet. Det fanns stora förhoppningar om att Brödraskapets kandidat Mohammed Mursi skulle kunna dra vinstlotten i presidentvalet. Muslimska brödraskapet skulle därmed ha skaffat sig kontroll över både parlament och president.
Författningsdomstolens beslut om att upplösa parlamentet motiverades med att parlamentsvalet inte genomförts helt enligt vallagen. Ingen i Egypten torde ta den motiveringen på allvar. Åtgärden är helt och hållet ett försök att stoppa Brödraskapets frammarsch i politiken.
Bitte Hammargren sammanfattade situationen sedvanligt elegant och koncist i Svenska Dagbladet i går: "De krafter som vill modernisera Egypten måste skaffa sig en ny strategi om de på sikt ska klara av att utmana både militärstyret och Muslimska brödraskapet".
Så är det. Dagens maktkamp mellan militärer och Brödraskapet innebär i bästa fall ett slags status quo. De egyptier som på allvar vill framåt behöver tänka nytt.