Luisa Delgado tar plats
I dag är det internationella kvinnodagen. På debattplats och på insändarsidan publicerar vi inlägg från politikens och kvinnojourernas värld. Angelägna budskap förstås. Men det finns också andra världar som är nog så viktiga att skildra en dag som denna.
Foto: Fotograf saknas!
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Kvinnliga chefers krav och behov är inte enbart bra för kvinnor. Kvinnor är bra för företagsamheten.
I ett brev berättar Luisa Delgado om sina erfarenheter. När P&G startade sin verksamhet i Norden räknade de först inte med att behöva sätta in särskilda stödprogram för kvinnliga ledare och chefer i företaget. Luisa Delgado skriver att hon var och är imponerad av bl a föräldraförsäkringen och av den långa nordiska traditionen av strävan efter jämställdhet mellan könen. Många av företagets unga chefaspiranter rekryteras direkt från universitet och högskolor. Under de senaste åren har kvinnor utgjort ungefär hälften av alla nyrekryteringar till P&G i Sverige. Delgado märkte dock efter hand att de inte fick den tillväxt av kvinnliga ledare på höga nivåer som de hade förväntat sig. Företagsledningen analyserade situationen och började därefter arbeta mer målmedvetet med sådant som flexibel arbetstid, arbetsdelning och möjligheter att från och till arbeta från andra platser än kontoret. På ett mer "företagskulturellt" plan förändrades systemen för målstyrning, uppföljning och för tonen och andan i företagets ledarskap. Luisa Delgado skriver att det senaste exemplet på hur kvinnor går före är krav på förändringar i företagets rörliga lönesättning/bonussystem. Kvinnorna på P&G var först med att indikera missnöje med vad som upplevdes som fyrkantiga och otydliga lönesystem. Det efterfrågades belöningssystem som var mer personliga och individuellt utvecklande. Luisa Delgado är en av de mest erfarna kvinnliga företagsledarna på hög nivå i Europa. Hon är med i en rad internationella nätverk och "roundtables" som arbetar med att bereda väg för fler kvinnliga chefer och styrelseledamöter. Hennes drivkraft är främst affärsmässig. I mer eller mindre enkönade ledningsgrupper och styrelser finns stora risker för sumpade affärer och missförståelse av den otroligt sammansatta kundkrets som P&G har. Där alla tänker lika blir inte mycket tänkt, typ.
Luisa Delgado har en spännande historia att berätta. Med tanke på hur slipstätt det är i flera företags ledningsrum så finns det många som borde ha anledning att lyssna på henne.