Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Löfven har fått ordning på torpet

M är fortsatt starkt i tillväxtområden och bland 35-44-åringar som befinner sig mitt i (arbets)livet. Stefan Löfven har en del inbrytningar kvar att göra.

Strålande (s)tart för Löfven.

Strålande (s)tart för Löfven.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Norrköping2012-06-05 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraterna är Sveriges arbetarparti. I SCB: s stora undersökning av medborgarnas partisympatier som kom i går framgår det övertydligt att S är drygt två gånger större än M i alla väljargrupper som ägnar sig åt arbetaryrken. S är även ett femtioprocentsparti hos väljare över 75 år, i övre Norrland, hos dem som bor i hyresrätt, enbart har grundskoleutbildning, som ingår i den femtedel som har de näst lägsta inkomsterna, som är utrikes födda och/eller har utländsk bakgrund och hos dem som i statistiken bokförs som "ej sysselsatta".

Moderaterna är i sin tur minst ett fyrtioprocentsparti i Stockholms stad och län, hos väljarna med de högsta inkomsterna, bland män med barn och i gruppen högre tjänstemän. M är fortsatt något större än S i gruppen sysselsatta.

SCB-undersökningen bekräftar således såväl våra klassiska fördomar om S och M som den mängd av mindre omfattande opinionsundersökningar som presenterats sedan slutet av januari då Stefan Löfven valdes till partiledare för socialdemokraterna. S har ökat med otroliga tio procentenheter under de senaste månaderna. Väljarna har strömmat till från gruppen osäkra, från moderaterna och från miljöpartiet.

Även SD har fått lämna ifrån sig väljare till S. Sverigedemokraterna ligger i stort sett stilla i opinionen. De landar på knappt fem och en halv procent i SCB-mätningen. SD är sålunda ungefär jämnstora med riksdagens övriga småpartier; bortsett från KD som är ett par procentenheter mindre och frånräknat MP som är cirka tre procentenheter större. Det speciella med sverigedemokraterna är att de knappt alls finns i storstäderna. I Stockholm är de så få att de knappt går att räkna, i Göteborg samlar SD mindre än två procentenheter. Också i Malmö har Åkessons kompani stöd från betydligt färre än vad de har i riket. Sverigedemokraternas starkaste fäste än Skåne län utanför Malmö och Blekinge. I de valkretsarna är SD nästan dubbelt så stora som vad de är på riksnivå.

Miljöpartiet har tappat nästan fyra procentenheter i opinionen sedan mätningen i november. En stor del av MP: s uppgång och fall kan förklaras med Juholtflyktande S-väljare som nu har återvänt till S när Stefan Löfven och Magdalena Andersson har fått ordning på torpet. Miljöpartiet har dessutom problem med sin framtoning. Under de nya språkrören har MP blivit mer diffust och mindre storstadsliberalt tilltalande. Lägg därtill att klimatfrågan har rasat på väljarnas uppmärksamhetsindex.

SCB: partisympatiundersökning är näst efter de riktiga valen den mest matiga opinionsmätning som genomförs i Sverige. Två gånger om året samlar Centralbyrån in ett stort antal uppfattningar från ett så pass stort antal människor att det är möjligt att särredovisa uppgiftslämnarna i regioner och efter åldrar, inkomster, familjeförhållanden och yrken. Socialdemokraterna bättrar på sina siffror i stort sett över hela linjen. Medan moderaterna gör den motsatta resan.

Det vore dock urbota dumt att räkna bort M redan nu. Partiet är fortsatt starkt i Sveriges tillväxtområden och bland 35-44-åringar som befinner sig mitt i (arbets)livet. Stefan Löfven har en del inbrytningar kvar att göra.

Läs mer om