Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lätt till vänster

Vår förmåga att lära av historien är inte särskilt utvecklad. Det som har varit, har varit. Men det är ändå intressant att ta del av vad valresultatsuttolkaren Sören Holmberg har att säga om varför det gick som det gick i riksdagsvalet 2006. Till radions Ekoredaktion sa Holmberg i går att "det var bara helt allmänt sett så att det var dags för byte. Man var trött på regeringen. Man ville ha något nytt."

Foto: Sandberg Niclas

Norrköping2008-02-01 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Väljarnas trötthet var begriplig. Regeringen Persson rosade inte marknaden under sina tre sista år. Efter mordet på Anna Lindh och det uteblivna partiledarskiftet gick luften ur. När borgerligheten sedan för en gångs skull var väl samlad, hade en ny fräsch statsministerkandidat, tog befälet i arbetslöshetsfrågan och sänkte skatterna för vanligt folk, så var matchen avgjord. Sören Holmberg och hans kollegor från Göteborgs universitet pekar i sin rapport på att även det politiska stämningsläget bland medborgarna spelade de borgerliga utmanarna i händerna. En större andel än vanligt - 46 procent - placerade sig själva något till höger om den politiska mittlinjen. Och när väljarna sneglade något till höger om mittlinjen; vad fick de se om inte just Fredrik Reinfeldt! En socialdemokrati i gammalt gott slag hade i god tid snappat upp vad som var på gång i väljardjupet.
Raskt och resolut hade man sedan placerat sig i rätt, lätt högerlutande position.
Men så var det inte, så blev det inte och därför missade sossarna regeringståget.
Men i politiken är det inte särskilt långt till nästa tåg. Av opinionsmätningarna att döma har väljarna numera tagit ett lätt steg till vänster. På raska, pigga fötter har Mona Sahlin ställt sig och socialdemokratin ungefär där väljarna tycker att de ska vara. Arbete, Reinfeldt och skattesänkningar var röstmagneter 2006. För dagen förefaller a-kassa, Sahlin och rättvisa, att vara nästa riksdagsvals vinnande kombination.
Läs mer om