Replik
Socialdemokraterna och de borgerliga partierna säger ja tack till praktiskt taget varje förslag som kommer från Bryssel. I praktiken är dessa partier överens om det mesta. De kan ha olika uppfattningar om hur EU:s makt skall stärkas, men de deltar lika entusiastiskt i byggandet av EU-staten, med en gemensam säkerhets- och utrikespolitik, försvar, valuta och EU-grundlag. Deras partigrupper i EU-parlamentet förhandlar och gör upp i de flesta politiska frågor.
Bland de socialdemokratiska gräsrötterna finns åtskilliga åsikter om EU-samarbetet. Ja- och nej-diskussionen till medlemskapet har inte på något sätt lämnat partiet. Vänsterpartiet och miljöpartiet å sin sida blundar inför det faktum att vi är med i EU och argumenterar för att Sverige skall lämna EU.
Junilistan bedriver däremot inte någon ja- eller nej-diskussion om EU-samarbetet som sådant, utan förespråkar ett reformerat EU-samarbete, där unionen har inflytande över verkligt gränsöverskridande frågor, såsom miljön och att utveckla en väl fungerande inre marknad.
Göran Färm refererar till en opinionsundersökning där 1550 personer tillfrågades och som visar att stödet för vårt svenska medlemskap i EU är starkt och att svenskarna anser att de politiska sakfrågorna inom EU diskuteras för lite. Utmärkt! Detta ligger i hög grad i linje med Junilistans åsikter, släpp ja- och nej-diskussionen om medlemskapet och diskutera sakfrågorna. Färm väljer dock bort att redovisa en nyligen uppmärksammad opinionsundersökning från organisationen Open Europe. I denna studie deltog över 17 000 medborgare från olika EU-länder. Undersökningen visar att stödet för att ge EU ytterligare makt är ytterst begränsat. Vidare framkom det att en bred majoritet av medborgarna önskar en folkomröstning om varje fördrag som stärker EU:s makt. Trots detta fortgår arbetet med att skapa en ny EU-grundlag. Endast ett fåtal länder har motvilligt nämnt folkomröstning som ett sätt att vinna stöd för den nya EU-grundlagen.
Låt oss diskutera sakfrågorna, Göran Färm. Vi kan börja med just den omstridda EU-grundlagen. Varför är du för en EU-grundlag som syftar till att stärka EU:s makt inom en rad områden, såsom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken? Varför vill du att allt fler beslut skall fattas med kvalificerad majoritet, så att Sveriges representanter i ministerrådet kan bli överkörda, utan möjlighet att lämna veto mot kontroversiella lagstiftningsförslag? Varför vill du inte låta det svenska folket säga sitt om denna EU-grundlag i en folkomröstning?