Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lås inte fast skoldebatten

Foto: Lise serud/Scanpix

Norrköping2007-11-06 00:09
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Till helgen samlas socialdemokrater från hela landet till två "Framtidsdagar" i Stockholm. Jag kommer att vara där för att lyssna in vad som är på gång och för att känna av hur det är beställt med framtidstron hos oppositionen.Ledare
Socialdemokraterna satsar allt mer på öppna arbetsformer. Pressen och andra intresserade är fria att följa de debatter och diskussioner som man önskar. Öppenheten är både välkommen och klok. Politikens stridsfrågor och meningsskiljaktigheter hanteras bäst i offentliga och sökande diskussioner. Tyvärr finns det en kvardröjande, intern utspelstradition inom arbetarrörelsen. Bärare av olika intressen samlar sig inte så sällan till gruppvisa attacker mot andra intressen inom rörelsen. Enligt vad jag erfar pågår det t ex just nu förberedelser för en sådan gruppattack mot det socialdemokratiska skolrådslagets förslag om nationella prov från årskurs tre och betyg vid ett tidigare tillfälle än årskurs åtta. Tanken är att en grupp socialdemokratiska skolpolitiker, via en gemensam artikel i någon av Stockholmstidningarna, ska blåsa till strid mot rådslagsgruppens förslag om tidigare kunskapsmätningar inom skolan.Nackdelen med dylika gruppattacker är att de låser fast detaljerade positioner i en fråga där socialdemokratin är i stort behov av öppenhet och omprövande diskussioner. Att sätta förslagen om betyg i sexan och nationella prov i trean i stark motsättning mot socialdemokratisk utbildningstradition, är att blåsa upp bisaker till huvudsaker. Det är illa för den socialdemokratiska utbildningspolitiken om partistrider på sådana relativt futtiga områden ska formera även den framtida debatten.
Jag hoppas att Framtidsdagarna i helgen ska bjuda på fria och frejdiga diskussioner om ungdomsskolans roll i dagens samhälle i stort. Gruppattacker från diverse interna särintressen befrämjar inte socialdemokratins idéutveckling.
Läs mer om