Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lars Ohly tar ett stort steg

Lars Ohly är ledare för Vänsterpartiet. För första gången i partiets 92-åriga existens är V med i en oppositionskoalition som vill bilda regering och väljarna står dem bi i nästa val.

Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

Norrköping2009-10-21 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jag har all respekt i världen för de politiska och psykologiska påfrestningar som följer av detta steg. Ledare
I går tog Ohly ett nytt, stort steg. Till Ekot sa han att oppositionens regeringsalternativ bör presentera ett bredare och mer djupgående gemensamt program än vad som tidigare har sagts. Han uteslöt inte att den gemensamma plattformen från V, MP och S kan omfatta även utrikes-, säkerhets- och Europapolitiska ställningstaganden. Det är en välkommen markering från Lars Ohly. Ingen begär - eller önskar - att de tre partierna ska utplåna sina särarter och liksom smälta samman till en ogripbar amöba där ingen vet var det ena partiet slutar och det andra börjar. Men väljarna behöver känna största möjliga trygghet med att oppositionens partier förmår att hantera de områden där det traditionellt finns stora skillnader mellan dem. I flera frågor är Vänsterpartiet - om uttrycket tillåts - mer avvikande än de andra. Därför är det strongt av Lars Ohly att ta initiativet till en jämkande process. Vänsterns främsta styrka i samarbetet är partiets rättvisepatos. Socialdemokraternas framgångsfaktor är deras stabila regeringserfarenhet och pragmatism. Miljöpartiet har stark auktoritet i de gröna frågorna. Uppdraget för de tre partiernas ledningar och medlemmar är att skapa ett alternativ där samtliga partiers styrkor och fördelar kommer till sin rätt. Det vore urbota dumt av oppositionen att strö salt i de egna såren genom att upphöja relativa småsaker till stora problem. Närvaron i Afghanistan, medlemskapet i EU, gradskillnader i skattetabellsfrågor eller principiella återställare av allt som man principiellt ogillar med alliansens genomförda politik är t ex inte något att bråka alltför mycket om.
Läs mer om