Pressade rektorer och skolchefer kan lockas att utdela alltför generösa betyg till sina elever. Om rektorernas löner dessutom knyts till elevernas betygsresultat kan det fara iväg mot rena glädjebetygsexplosionen. Jag vet inte om detta är ett reellt problem eller inte. I slutet av en jämn och tuff valrörelse spelar hur som helst verkligheten mindre roll.
En kommersiellt driven betygsinflation skulle gå på tvärs mot Björklunds profil som kunskapsriddare i skolpolitiken.
I går lanserade Björklund därför ett förslag om förbud mot alla former av betygsanknutna, rörliga löner till skolledningar. Som den kampanjpolitiker han är passade Björklund emellertid på att rikta udden i sitt förslag mot den S-styrda kommunen i Norrköping.
Norrköpings betygsbonusar till rektorer var ett hot mot kunskapsskolan, lät Björklund meddela.
I ett försök att minska segregationens påverkan på elevernas kunskapsutveckling har Norrköping skapat en särskild lönemodell för de rektorer som leder skolor i de mest socialt utsatta stadsdelarna. Avsikten är framförallt att sporra skickliga rektorer att söka sig till - och stanna kvar - på de skolor som har störst behov av deras tjänster. De rektorer som långsiktigt visar att han/hon uppfyller villkoren - till exempel bättre läsförståelse, förbättrade resultat i nationella prov, fler behöriga till gymnasiet, fler som efter grundskolan fullföljer gymnasiet, mm - garanteras en högre framtida lön. Givet att de fortsätter att arbeta i skolan förstås.
Norrköpings modell är inte ett hot mot kunskapsskolan. Målsättningen är tvärtom att försöka se till att kunskapsskola ska bli en konkret verklighet för alla elever; inte bara för de socialt lyckligt lottade.
Jan Björklund får försöka värma sina fötter någon annanstans än i Norrköping.