Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kriminella företag måste bekämpas

Norrköping2007-10-19 06:42
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I dag samlas de politiska partierna i Östergötland för att diskutera vad de kan göra för att få till stånd en effektivare politik mot den organiserade brottsligheten. Det är ett viktigt möte.Den kriminella organisationen Hells Angels är på väg att etablera sig i Norrköping. Folkbladet har i flera nyhetsartiklar skildrat hur den gamla klubben Top Side har avvecklats. På deras lokal i Åby sitter numera en skylt i Hells Angels färger.Mikael Bergsén arbetar vid Kriminalunderrättelsetjänsten i Östergötland. I en intervju med Folkbladet (16/10) förklarade Bergsén vad närmandet till Hells Angels innebär: "Top Side var en lokal entreprenör i Norrköping, nu har de gått in i Hells Angels-värld och det är som att de har ett helt multinationellt företag bakom sig." Enligt Mikael Bergsén är det svårt att säga hur lång tid det tar innan Norrköping blir fullvärdiga medlemmar i den globala kriminella organisationen. Hans uppskattning är att "det troligtvis handlar om ett par år."På nyhetsplats i dagens tidning ger landshövdingen i Östergötland Björn Eriksson sin syn på vad samhället kan och bör göra för att försöka stoppa det kriminella företagets etablering i Norrköping. Björn Eriksson vet vad han talar om. Som rikspolischef och president i världspolisorganisationen Interpol var han för drygt tio år sedan mycket pådrivande för en förnyelse av polisens och andra myndigheters brottsbekämpande insatser mot kriminella organisationer som Hells Angels.Tyvärr fick han inte tillräckligt stöd från vare sig regeringen eller kollegorna i den svenska polisen.Det blev inget nationellt kunskapscenter, ingen tillslagsstyrka som kunde avlasta den lokala polisen och ingen mobilisering utifrån all "vanlig lagstiftning" inom t ex skatte- byggnads -trafik- och socialförsäkringsområdet. Idag har verkligheten hunnit i fatt Björn Erikssons strategiska tänkande från 1990-talet.
nn På många platser i Sverige har polis och andra myndigheter börjat organisera sig på ett nytt och mer slagkraftigt sätt.Än är det för tidigt att sträcka vapen inför de kriminella organisationerna.
Läs mer om