Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Köpa mat på stan är rätt tänkt

Inom industrin är det självklart att arbeta med underleverantörer och med partnerskap av olika slag. Skolor skulle överlag må bra av att ta till sig det industriella tänket.

Norrköping2011-08-05 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Realgymnasiet i Norrköping har slutit avtal med fem restauranger dit eleverna kan gå och äta lunch. Det är ett brett utbud som erbjuds.

Skolan har kritiserats - bland annat av Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) - för att två av de fem restaurangerna är av snabbmatskaraktär. Det där kan alltid diskuteras. Mat som köps för skattepengar ska givetvis vara så ändamålsenlig och näringsrik som möjligt.

Ledare

Företeelsen som sådan - att skolor köper mat på stan i stället för att laga och servera den i egna lokaler - är emellertid ett steg i rätt riktning.

Skolans unika kärnverksamhet är att tillhandahålla bästa möjliga lärare som kan undervisa i mest lämpliga miljöer. Sådant är svårt att köpa på stan. Däremot vimlar Norrköping av proffs på tillagning och servering av luncher. Det är i de flesta fall slöseri med skattebetalarnas pengar att skolorna satsar ekonomiska resurser och ledarskap på att bygga upp egna kök och serveringar. På samma sätt förhåller det sig med sådant som bibliotek och idrottsanläggningar. Det som görs bättre av andra, bör göras av andra.

Inom industrin är det självklart att arbeta med underleverantörer och med partnerskap av olika slag. Skolor skulle överlag må bra av att ta till sig det industriella tänket.

Priser kan pressas. Kvaliteten kan förbättras. Mer pengar kan satsas på kärnverksamheten: Lärare och utbildningsmiljö.

Sveriges välstånd och välfärd bygger på våra industriella framgångar.

Jakten på produktivitet, förenklingar och på smarta processer har skapat utrymme för förnyelse och kontinuerlig produktutveckling.

Under lång tid har det dessvärre varit som en Berlinmur mellan industri och offentlig sektor. Muren är en av förklaringarna till att skolan ständigt blir dyrare i drift utan att resultaten förbättras.

Det har länge funnits ett motstånd mot jämförelser mellan industri och offentliga tjänster.

Det har av outgrundliga skäl betraktas som ovärdigt att göra sådana liknelser. Människor - till exempel skolelever - är något helt annorlunda än bilar och muttrar; så har det låtit. Och så är det förstås. Människor är viktigare.

Just därför borde människoverksamheter - som skolan - inspireras mer av de industriella framgångsberättelserna.

Så kasta inte ut barnet med badvattnet denna gång. Snabbmat är kanske inte världens bästa idé.

Men att köpa mat på stan är helt rätt tänkt.

Läs mer om