Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kollektivavtalet grunden för vårt välfärdssystem

Norrköping2009-03-17 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Kollektivavtalet är grunden för vårt generella välfärdssystem och idag firar vi kollektivavtalets dag. Basen för vårt välfärdssystem är att alla på arbetsmarknaden omfattas av det skydd som kollektivavtalen ger, oavsett om företaget eller den anställde kommer ifrån Bremen, Oslo eller Norrköping. Ingen ska konkurrera ut landets småföretagare genom att inte följa gällande spelregler på arbetsmarknaden. Ekonomiskt har vi valt att finansiera välfärden genom att avstå löneutrymme för att på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt se till att alla i vårt land får del av välfärden. Debatt
Dessa två delar är fundamenten för det generella välfärdssystemet, kollektivavtalet och det löneutrymme vi löntagare avstått. När nu politiker inom alliansen angriper fackföreningsrörelsen och kollektivavtalen så blir det klart och tydligt för var och en av oss att det är den generella välfärden man vill skrota. Genom att attackera fackföreningsrörelsen vill man få bort fokus ifrån sitt långsiktiga syfte så att man klarar av att rasera ett väl fungerande system för den generella välfärden. När andra regeringar säger att man vill modernisera sitt välfärdssystem så tittar man på vårt land. Sveriges regering går i motsatt riktning när Reinfeldts ministär pratar om modernisering handlar det om avveckling av ett väl fungerande system. Den moderatledda regeringen har nu att ta ställning till förslag som kommer få djupgående negativa effekter för den svenska kollektivavtalsmodellen. Den så kallade Stråthutredningen, som är ute på remiss, föreslår bland annat att utländska företag som kan visa upp ett kollektivavtal från ett annat land där villkoren ligger på en likvärdig nivå som i ett svenskt avtal, inte är skyldiga att teckna avtal med det svenska facket. Det innebär att facket är tvunget att acceptera avtalet utan kontrollmöjligheter. Det här skapar kryphål. Oseriösa arbetsgivare kan spela ut schysta företag genom falska avtal. Den framgångsrika svenska modellen bygger på att båda parter kan lita på att de avtal som sluts gäller och att de undanröjer dumpning och illojal konkurrens. Därför måste regeringen avvisa förslaget. Stråthutredningen föreslår också att kollektivavtalen ska innehålla en minimilön för att underlätta för utländska företag att räkna på lönekostnader. Det medför en risk att vi inte längre kan hävda svenska löner för arbete som utförs i Sverige. Det kan leda till lönedumpning. Grunden för generell välfärd är svenska kollektivavtal på svensk arbetsmarknad. Fackföreningsrörelsen måste nu se till att samtalen om vilket samhälle vi tillsammans ska forma startar och vilken plats är bättre än landets arbetsplatser. Med utgångspunkten i svenska kollektivavtal på svensk arbetsmarknad och vårt generella välfärdssystem är jag övertygad om att alla kommer att förstå vilken avgörande betydelse dessa två grundfundament kommer att ha för att vi i framtiden ska kunna bygga ett solidariskt och starkt välfärdssystem.
Läs mer om