Det var en stor rättegångsdag i Sverige i går. Frågan är om det var en lika stor dag för rättssamhället?
En 23-årig man i Landskrona dömdes till fängelse i ett år och tio månader för vållande till annans död. En 78-årig kvinna avled av de skador hon fick när 23-åringen enligt tingsrätten slog till henne så hårt att hon ramlade i asfalten.
Ledare
En 35-årig man i Falun som åtalats för att ha dödat sin sambo kommer att frias. Mannen nekar till brott. De flesta experter som uttalat sig i fallet anser det vara uppenbart att mannen dödat sambon. Tingsrätten anser inte att åklagarnas bevisning håller. Däremot är det enligt tingsrätten ställt utom tvivel att mannen flyttat sin sambos döda kropp och gömt den i skogen. Sannolikt kommer han därmed att dömas för brott mot griftefriden; ett brott med mycket lågt straffvärde.
Thomas Quick kommer att frikännas för ett mord han erkänt och dömts för 1988. Quick hade beviljats resning i fallet. Åklagaren anser att bevisningen inte håller. Åtalet läggs därför ner. Quick har erkänt ett stort antal mord och dömts för åtta. Möjligen är gårdagens åtalsnedläggelse inledningen på en lång rad frikännanden för Quick.
Rättegångarna är problematiska på olika sätt. Ett år och tio månader är ett anmärkningsvärt lågt straff för att ha vållat en annan människas död. Svenska domstolars vana att lägga sig lågt i straffskalorna kommer att möta förnyad och berättigad kritik.
En man som fälls för att ha flyttat och gömt sin sambos döda kropp är de facto också dömd för att ha dödat henne. Jag har stor respekt för domstolarnas bevisprövning. Likafullt är det ett samhällsproblem när klyftan blir för stor mellan domstolsbeslut och det allmänna rättsmedvetandet.
Quicks lyckade resningsansökan ställer många frågor. Å ena sidan är det självklart positivt att rättsstaten förmår att ompröva sitt eget agerande. Å andra sidan är det förskräckande att tänka sig att åtal som tidigare lett till fällande dom, nu betraktas som så pass undermåligt att åklagaren inte ens vill gå till domstol med det. Fältet är dessutom fritt för spekulationer om att trycket nu blir lika hårt för frikännande som vad det då var för fällande domar.
Rättssamhället har haft bättre dagar än i går.