Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kinesiska tecken i tiden

Foto: Ng Han Guan

Norrköping2010-01-09 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Totalitära system har sina egenheter. En utmärkande egenskap är att vi kan vara förvissade om att de ekonomer och politiker i karriären som uttalar sig för media; de har regeringens godkännande. Därför har den kinesiske ekonomen Zhang Bin väckt stort uppseende. Zhang Bin är forskare vid det regeringsnära institutet för världsekonomi och politik vid Chinese Academy of Social Sciences. I en intervju med Bloomberg News häromdagen föreslog han att Kinas valuta yuan borde tillåtas att stiga tio procent mot dollarn och därefter tillåtas att flyta friare än den gör i dag. Zhang Bins uttalande tolkas som att Kinas regering långsamt börjar förbereda sig för en valutareform. Kina har haft enorma fördelar av sin lågt värderade valuta. Exportindustrin har hållits under armarna i en svår tid. Samtidigt har sparandet stimulerats. Regeringen har också investerat tungt i infrastruktur. 125 kärnkraftverk byggs, planeras och projekteras. Tiotusentals kilometer motorvägar och järnvägar anläggs. Miljoner jobb skapas i Kina. Men lågt värderade valutor har inte bara uppsidor. Det vet vi av egen erfarenhet här i lilla Sverige. Vid inledningen av 1970-talet inleddes en två decennier lång era av politiskt beslutade nedskrivningar av den svenska kronans värde och ständigt hög inflation. I takt med att ekonomin blev alltmer global utsattes den svenska valutan för såväl aggressiv spekulation som tilltagande misstro. Inflations- och devalveringspolitiken kraschade definitivt i början av 1990-talet. Politikerna tvingades släppa greppet om kronkursen. Valutan sjönk som en sten. Krisen slog till med massarbetslöshet, nedskärningar och alla uppblåsta värden på aktier, fastigheter och företag raderades ut. Sverige är en liten plats på jorden. Kina är en stormakt. Det blir alltmer ohållbart för de kinesiska ledarna att driva en hård "Kina-först" politik. Värdet på den kinesiska valutan har länge varit en het fråga i världspolitiken. Finanskraschen i USA har lagt ytterligare glöd på brasan. Enligt Världsbanken är Yuanen undervärderad någonstans i spannet 5-25 procent. Det skapar väldiga obalanser i världsekonomin. På sikt löper också Kina att drabbas av liknande - fast monstruöst större - problem som Sverige gjorde för snart tjugo år sedan. Zhang Bins frispråkighet är ett av flera tecken på att Kinas regering är på väg att sakta och försiktigt genomföra valutareformer. Världen har dock inget att vinna på ett Kina som rakt av tar efter USA: s helt konsumtionsstyrda ekonomi. Totalitärt eller inte; Kinas kraftfulla investeringar och det utbredda sparandet utgör efterföljansvärda exempel. Ytterligare ett stort lands befolkning som handlar så det ryker för lånade pengar kommer inte att lägga sordin på kommande finanskriser.
Läs mer om