Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Karikatyren är ett globalt språk

Norrköping2009-06-27 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jag fick en inbjudan till Global Forum on Freedom of Expression i Oslo i början av juni. Så jag åkte dit.Över 500 gäster från olika länder var bjudna.Krönika
Global Forum är det internationellt mest kända forumet för frihet. På forumet i Oslo träffades många människor med olika erfarenheter av problem med förtryckarregimer. Poeten Jack Mapanje från Malawi berättade sin historia. Han var universitetslärare och publicerade en poesibok. Han var en man som inte brydde sig om politik. En dag kommer polis till universitetet och griper honom och för honom till polischefen. Han blev informerad om att säkerhetsvakter och höga chefer skulle anlända med helikopter. Det hölls en rättegång mot poeten där han förhördes om vad han gjort. Han svarade att det borde ni veta. Jag vet inte vad jag gjort. Jag har bara skrivit poesi. Polischefen svarade att presidenten ringt och bett dem gripa honom. n n De kontrollerade hans papper och hittade inga oegentligheter, men eftersom presidenten bett dem gripa honom, var de tvungna, men gav de honom möjligheten att själv bestämma av vilken anledning han skulle fängslas. Han fick 3 år ,7 månader, 16 dagar och 12 timmar i fängelse, och släpptes en dag fri. Han hade ingen aning om varför han fängslades och heller inte varför han blivit fri.En del av forumet handlade om karikatyr. Det fanns en utställning som visade många teckningar från olika länder. Där träffade jag Riber Hansson, en känd svensk karikatyrtecknare som vann första pris i den prestigefulla tävlingen World Press Cartoon i Portugal 2007. Han hade med sig Carina Milde som är museets intendent på EWK-muséet. Muséet har just nu många projekt för att kunna bli internationellt center för politiska karikatyrer.n n Jean Plantu från Le Monde i Paris och Martin Rowson i The Guardian i London höll ett föredrag om karikatyr som konst och kampen mot censur, och om rätten att kritisera vad man vill utan att behöva vara rädd. Plantu berättade om sin organisation som heter Cartooning For Peace, där många karikatyrister är med från länder som krigat mot varandra t ex Serbien / Bosnien och Palestina / Israel. Han tror att karikatyr kan vara en väg att skapa fred i världen. Plantu och jag känner varandra sen tidigare och han berättade för mig att han efter forumet i Oslo skulle åka till Schweiz på en festival som heter Morge sous-rire. Jag sa att det var precis vad jag också skulle göra.I Schweiz var även mina kollegor från Libanon. Vi libanesiska karikatyrister var speciella gäster, eftersom Libanon kallas för Mellanösterns Schweiz. På festivalen träffade vi Schweiz president Hans-Rudolf Merz. I Schweiz sitter presidenten bara ett år. I Libanon fick vi klara oss utan president mer än ett år, och i vissa andra arabländer sitter presidenten på livstid, Det är en riktig karikatyr.Vi fick också träffa Kofi Annan på hans kontor i Geneve, för att hans organistaion stödjer Cartooning For Peace. Jag fick chansen att prata lite svenska med Kofi Annan. Han sa att det var trevligt att träffa mig. Och jag tyckte det var väldigt trevligt att träffa honom.
Hajo är internationellt erkänd karikatyrtecknare, bor i Norrköping och medarbetar i Folkbladet.
Läs mer om