Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kämpa på, Kommunal!

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Norrköping2010-01-23 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Kommunalarbetareförbundet bildades i Norrköping för precis 100 år sedan. De första 593 medlemmarna - samtliga män - har vuxit ut till Sveriges största fackförbund med över en halv miljon medlemmar varav drygt 80 procent är kvinnor. Ledare
Förbundets kassa har växt rejält under det gångna seklet. Det första året fanns det nittiotre kronor i räkenskaperna. Häromdagen skänkte Kommunal etthundratusen kronor till Haiti. De största yrkesgrupperna inom Kommunal är undersköterskor och vårdbiträden som arbetar åt kommuner och landsting. Inga höglönegrupper precis. Men facket har envetet stretat på för att förbättra villkoren för sina medlemmar. Motståndet har varit segt och tungt. Arbetsgivarna i de politiskt styrda kommunerna och landstingen framstår inte alltid som särskilt progressiva och medarbetarmedvetna arbetsgivare. Under de senaste 25 åren har Kommunal gått ut i strejk fem gånger. På sin hemsida beskriver sig Kommunal som en "kamporganisation". Sett till förbundets strejkintensitet ligger det, med svenska mått mätt, en del i den beskrivningen. Kampen har dock oftast varit mycket svensk och hövlig. Kravet i strejken 1986 löd t ex " Inte mer, men inte heller mindre än andra". Många färgstarka personer har varit ordförande i Kommunal. Sigvard Marjasin ledde förbundet i elva år. Med sin ettriga, energiska och debattglada stil placerade han ofta Kommunal i samhällsdebattens centrum. Efter sin tid på Kommunal blev han landshövding i Örebro. Även i det uppdraget såg han till att fånga folks uppmärksamhet. Hans - fullt lagliga och korrekta som det visade sig - klippande och klistrande med kvitton gav underlag för såväl friande domar i rättegångar som åtskilliga sketcher i Nyårsrevyer i hela landet. 1988 efterträddes han av Lillemor Arvidsson, ett folkligt krutpaket som satte skräck i Socialdemokraternas partiledning när hon ljudligt vägrade att gå med på förslaget om frivilligt strejkförbud. Gunnar Hallström har kanske fallit i glömska för många. Han avgick 1973 efter 25 år som ordförande för Kommunal. Gunnar var en fin skribent och Kommunals stora förbundsbyggare. Ylva Thörn är nu inne på sitt fjortonde år som ordförande för Kommunal. Hon avgår vid förbundets kongress i juni i år. I dag är Ylva i Norrköping. Passa på att träffa henne. Jag tror hon kommer att dyka upp bakom ratten på någon av stadens spårvagnar. Det blir också torgmöten i Hörsalsparken. Kommunal är ett spännande fackförbund som har vågat ta fighten för sina medlemmar, utmanat kommunalpampar och brutit nya vägar i den stundom förstockade Socialdemokrati som tidigare motarbetade privata entreprenörer inom den offentliga sektorn. Kommunal har sett till sina medlemmars bästa och tänkt med eget huvud.
Jag lyfter på hatten för dagens 100-åring och önskar Kommunal god jakt under det kommande
seklet.
Läs mer om