Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jan Nygren lyste upp källarvalvet

Jan Nygren är en av dem som nästan blivit statsminister och partiordförande. Under hösten 1995 stod han överst på den Socialdemokratiska valberedningens önskelista över efterträdare till Ingvar Carlsson. Nygren tackade nej vänligt men bestämt.

Foto: FREDRIK PERSSON

Norrköping2011-04-15 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När Ulf "Kolmården" Svensson ringde och bjöd in Jan Nygren till Kneippbaden Rotaryklubb i Norrköping så tackade han dock ja.

I går - efter en god lunch - stod Jan Nygren i Källaren Bacchus och talade om sina erfarenheter från politik och näringsliv.

Jag var där.

I sin ungdom var Nygren ordförande i det Socialdemokratiska Ungdomsförbundet SSU. Det var en tuff tid för honom. Vi ungdomsklubbister slogs så att spån och flaggor rök. Jan Nygren landade på fötterna och efterträddes som ungdomsordförande av Anna Lindh 1984.

Sedan dess har Nygren bland annat haft uppdraget som samordnings-minister hos Ingvar Carlsson, varit vd i Riksbyggen och vice vd i Saab i Linköping. Numera är han ordförande för Högskolan Väst, sitter i ett par bolagsstyrelser och arbetar som konsult.

På Saab förstod Nygren på allvar vilken god ledarskapsutbildning han fått på köpet genom sina politiska uppdrag. Han rekryterades till Saab som en "dörröppnare" in till maktens boningar. Tiden gick och Nygrens ansvar växte. Snart var han vice vd i det börsnoterade företaget och hade ansvar för egna bolag och produktionslinjer.

Jan Nygrens poäng är att det inte är så stora faktiska skillnader mellan att vara till exempel kommunalråd eller vd i ett hyfsat stort bolag. De formella skillnaderna är stora förstås. Kommunalrådet har att tampas med en legal och formaliserad opposition, måste agera i offentlighetens ljus och hanteras medborgarnas skattepengar. I legal mening har en vd en helt annan arbetsmiljö. Aktiebolaget hanterar i de flesta fall också "andras pengar". I dagens genomlysta mediesamhälle måste även en vd kunna tåla närgången granskning, kunna få med sig medarbetare och kunder, kunna ge och ta i kompromisser och kunna företräda sitt företag utåt på ett bra sätt.

En av Rotarianerna i publiken påpekade av egen erfarenhet att många som haft ledande befattningar i näringslivet ofta har svårt att finna sig till rätta i politiken. De står inte ut med "trögheten" i politiken. Jan Nygren höll med men påpekade också att tröga och utdragna beslutsprocesser är en del av politiken. Demokrati tar sin tid. Demokratin har mycket att ta hänsyn till.

Även detta gäller även många stora och noterade företag. Företagsledare som "pekar med hela handen" och som inte bryr sig om något annat än bolagets resultat; de fungerar inte i dagens samhälle, sa Nygren.

En annan icke-skillnad mellan politik och företagande är att politiskt aktiva människor antas drivas av engagemang och värderingar medan folk i de privata företagen förmodas ha mer grunda och snöda drivkrafter.

Så svart eller vitt är det inte, sa Jan Nygren till det fyrtiotal Kneippbadsrotarianer som lyssnade på honom. Tiden på Saab blev en viktig ögonöppnare för honom: "Jag mötte ett enormt engagemang hos verkstads-arbetare, ingenjörer och chefer på Saab", sa Nygren.

Fördomar växer till sig bäst i okunskapens kvarter. Jan Nygren spred kunskap omkring sig i Bacchus källarvalv i går. Politiker ska inte vara rädda för näringslivets folk. Näringslivets folk ska inte underskatta politiker. Det är mer som förenar dem än vad som skiljer dem åt.

Läs mer om