Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jämlikhet kräver kunskap

Norrköping2007-09-25 01:05
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Just nu förändras skolan genom en destruktiv borgerlig politik. Moderatregeringens idé, att dela in gymnasieeleverna i A, B och C- lag enligt principen "vissa lär med huvudet och andra med händerna", är mycket gammalmodig. Högerns negativa människosyn synliggörs. Fler lydiga hjon till brukspatron istället för kritiskt tänkande elever som vågar utmana och tänka nytt.Debatt
Men för oss SSU:are det handlar inte bara om att kritisera högerpolitiken. Vi måste hitta socialdemokratiska svar på hur framtidens skola ska se ut. Hur minskar vi skolsegregationen och ger alla ungdomar samma framtidschanser? Hur ska skolan fungera för att möta ett modernt arbetsliv och därutöver forma starka och nyfikna medborgare? Här behövs ett radikalt och tydligt socialdemokratiskt alternativ.Nu i september tillsätter vi en skuggrupp till socialdemokraternas rådslag om skolan. Vi tycker att vårt eget moderparti är för tysta i debatten och kommer därför att lägga fram en egen rapport om hur skolan ska utvecklas. En av de största frågorna blir att diskutera hur vi kan förbättra arbetsmiljön och stärka elevdemokratin i skolan. Norrköping har arbetat med elevdemokratifrågor får stå som ett exempel på hur det kan fungera.Det behövs en politik som värnar arbetsron i skolan. Låt oss en gång för alla slå fast att trygghet och arbetsro är en förutsättning för att skolan ska kunna fullgöra sin huvuduppgift; att vara en plats för lärande och kunskap.Och att välutbildade lärare och skolledare som stöttas av det omgivande samhället är en förutsättning för detta.Rektorn har en central roll för att skapa ordning i skolan. Det ställer hårda krav på rektorn som ledare.Elevdemokratin spelar en avgörande roll för att trygga arbetsron i skolan. I Norrköping har skolorna kommit en bra bit på vägen, även om det såklart finns mer att göra.Det finns elevråd på alla fyra kommunala gymnasieskolor. Det har bildats en gemensam samarbetsorganisation för dem. Kommunen har anställt en heltidsanställd elevdemokraticoach som hjälper dem. Dessutom hade Norrköping, fram till halvårsskiftet, lokala styrelser med elevmajoritet på två av de fyra kommunala gymnasieskolorna. Styrelser som var mycket uppskattade av eleverna. Vi SSU:are är djupt kritiska till regeringens beslut att omöjliggöra detta. Vi tvärtom kräver en politik som lyfter fram och stärker elevdemokratin.
Läs mer om