Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jag har rätt - Färm fel

Norrköping2009-05-13 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I Folkbladet påstår Göran Färm att jag vilseleder när jag påpekar att moderater och socialdemokrater oftast röstar likadant i EU-parlamentet. Men tyvärr har jag rätt, det visar kalla fakta. Tyvärr har partierna allt för mycket gemensamt i EU-politiken. EU styrs av fördraget. Det avgör vad EU har makt att fatta beslut över och hur besluten tas. Debatt
Till skillnad från en normal grundlag slår EUs fördrag också fast politikens inriktning. Exempelvis står det i Lissabonfördraget att det ska råda en fri marknad, att EUs stater ska upprusta militärt och att den ekonomiska politikens viktigaste mål är att bekämpa inflation, inte arbetslöshet. Dessa politiska värderingar styr vilka förslag EU-kommissionen lägger fram och hur EUs domstol dömer. Fördraget är överordnat all annan EU-lag och nationell lag. Det nu föreslagna Lissabonfördraget innebär en massiv maktöverföring till EU och att unionen blir allt mer lik en stat. Det slår fast att EU:s makt ska öka på flera områden, att unionen ska bli mer överstatligt och att små länders inflytande i EU ska minska kraftigt. Fördraget ger EU avsevärd makt över vårt rättssystem, slår fast att EU ska skaffa ett gemensamt försvar och ger EU president och utrikesminister samt en egen utrikesförvaltning. Dessutom är Sverige enligt fördraget juridiskt bundet att införa euron som valuta. Både socialdemokrater och moderater är för Lissabonfördraget. Detta trots att fördragets innehåll har avvisats i tre folkomröstningar i olika EU-länder. Det är därför omöjligt att förstå att Göran Färm (S) blir upprörd när jag påpekar att hans parti agerar för att omvandla EU till en statsbildning. I Lissabonfördraget slås det fast, precis som i det nuvarande fördraget, att den fria marknaden överordnas andra politiska mål i EU. Även om Socialdemokraterna ibland i EU-parlamentet går emot marknadens företräde så har de röstat för att den ska vara stommen i "EUs grundlag". Där sitter problemet. Det är just de skrivningarna i fördraget som är grunden för domarna i Laval-fallet och andra rättsfall som angriper vårt kollektivavtalssystem. Trots att detta var helt uppenbart när riksdagen beslutade om fördraget så röstade socialdemokraterna för det. Därmed har de gett EU fortsatt rätt att angripa vår arbetsrättsliga modell. Partiet hade möjligheten att tillsammans med oss tvinga fram en förändring som hade skyddat arbetsrätten i hela EU, eller åtminstone ett protokoll i fördraget som hade skyddat de svenska kollektivavtalen. Men lojaliteten med EU och viljan att ge unionen mer makt var tyvärr starkare. Jag beklagar det djupt. Göran Färm klumpar ihop oss med Junilistan och påstår att vi inte påverkar i EU-parlamentet. Det är helt fel, vi är mycket aktiva i sakpolitiken både i utskotten och i plenum. Vi kompromissar ofta och gärna om vi kan göra politiken bättre. Men vi säljer inte ut vår vänsterpolitik och vi vill inte ge EU mer makt.
Läs mer om