Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Irma G & Lasse P borde glädjas

Bekymrad. Skolkommunalrådet Lars Stjernkvist, s. Foto: Anita Kjellberg/arkiv

Bekymrad. Skolkommunalrådet Lars Stjernkvist, s. Foto: Anita Kjellberg/arkiv

Foto: Kjellberg Anita

Norrköping2008-11-14 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Helen Andersson-Molina och Lars Stjernkvist gör ett försök att bryta ny mark i landstingspolitiken. Deras initiativ är uppfriskande och borde glädja de allra flesta. Ledare
Socialdemokraternas gruppledare Irma Görtz kan glädja sig åt att Andersson-Molina som ledande majoritetsföreträdare är kritisk till somligt av vad hennes egen majoritet gör och inte gör i landstinget. S-ledningen i landstinget bör även tacka Stjernkvist/Andersson-Molina för de möjligheter till en sakpolitisk och balanserad diskussion som deras artikel öppnar för. Kommunstyrelsens ordförande i Norrköping Mattias Ottosson (s) har ochså tydligt markerat att "den politiska ledningen" i Norrköping står bakom Stjernkvists initiativ. Vrinnevilistans gruppledare Lasse Pettersson kan glädja sig åt att Molina-Andersson markerar en mer självständig profil. Inför nästa val behöver vrinnevilistan tydligt visa att det är partiets sakfrågor - och inte maktutövandet i sig - som står i centrum. Det moderata landstingsrådet Marie Morell är väl den som kanske har minst anledning att glädjas. Vrinnevilistan är en helt avgörande partner för landstingets borgerliga majoritet. Uppenbarligen önskar sig vrinnevilistan mer utav samarbetet med alliansen. Det måste Morell ta till sig. Personligen är jag inte helt enig med Stjernkvist och Andersson-Molina i deras avståndstagande från "marknadsstyrning" i sjukvården. "Marknad" betyder ju i det här sammanhanget att människors efterfrågan av vård får ett större genomslag för hur och var vården erbjuds. Om det är sant som Stjernkvist/Andersson-Molina hävdar i sin artikel, att behovet/efterfrågan av sjukvård i Norrköping är större än utbudet, så har ju Norrköping allt att vinna på en mer efterfrågestyrd sjukvård. Jag har dock inget behov av att vara "helt enig" med vare sig Stjernkvist, Andersson-Molina eller med någon annan heller för den sakens skull. n n Deras artikel skapar underlag för en mer öppen och sakinriktad sjukvårdspolitisk diskussion i Östergötland framöver. Och det är det allra viktigaste.
Läs mer om