Sverige växer. Nu är vi snart nio och en halv miljon innevånare. Barnafödandet ligger högt. Folkökningen förra året stannade vid strax under 75 000 personer. Detta sker trots att invandringen till Sverige minskade något förra året.
Ledare
Av dem som invandrar är de flesta svenskar som återinvandrar från Norge, USA, Storbritannien och Danmark. Det kommer också ett stort antal människor från Somalia och Irak.
Det är hoppfullt att det fylls på med folk häruppe i den glesa nord. Motsatsen vore skrämmande. Sverige har upplevt sådana tider också. För drygt hundra år sedan var det rena folkvandringen ut ur landet. Fattigdom och ett inskränkt klassamhälle fick människor att söka lyckan på annat håll. Sverige raglade på undergångens rand under några decennier.
Tillväxt är betydligt bättre. Snabb befolkningstillväxt är naturligtvis ingen dans på rosor rakt i genom. Arbetsmarknaden är fortfarande för stel och oflexibel för att fullt ut dra nytta av tillgången på folk. Socialbidrag och introduktionsersättningar är den huvudsakliga ersättningen för alltför många under alldeles för lång tid. Samma omdöme drabbar tyvärr ungdoms- och vuxenutbildningen. Utbildningssystemet borde stå på tå för att ge de nytillkommande innevånarna bästa möjliga och anpassade utbildning. Så sker alltför sällan. Mitt intryck är snarare att många barn och vuxna från fjärran kulturer i stället trycks in i ordinarie och ytterst svenska utbildningsmodeller där få har chans att komma till sin rätt.
Jag är övertygad om att det vore betydligt bättre med specialskolor som snabbt och resolut tog sig an de invandrare som behöver extra och intensiv gnuggning för att komma i gång i det nya landet. Befolkningstillväxt kräver också en mer genomtänkt bostadspolitik som ser till att det finns ett rimligt utbud av lämpliga lägenheter.
Men som sagt. I jämförelse med utvandring och avfolkning är detta närmast lyxproblem. Att ta hand om den ökade kapacitet som befolkningstillväxt innebär är en samhällsbyggaruppgift.
Politiker som det är något med borde attraheras av sådana uppgifter.