Inte längre bara friska direktörer
I dag har ungefär 400 000 svenskar privata sjukvårdsförsäkringar. Bolagens främsta försäljningsargument är svensk sjukvårds undermåliga tillgänglighet. För en premie på 2000-5000 kronor om året garanteras de försäkrade snabbt tillträde till undersökningar och vårdinsatser.
Foto: LARS PEHRSON / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
De privata sjukförsäkringsbolagens guldägg är deras förmåga att snabbt serva den försäkrade med ett möte med lämplig läkare. Personen blir undersökt på ett adekvat sätt och skickas hem med antingen ett lugnande besked; "du är frisk", eller med en bokad tid hos en specialist för fortsatt utredning eller vårdinsats.
Så fungerar en effektiv tjänstesektor. Den offentliga vårdens oförmåga att möta konkurrensen från de privata bolagen beror på att Landstingen inte identifierar sig som leverantörer av angelägna och eftertraktade välfärdstjänster. I debatten framförs ofta svårbegripliga argument där den "behovsstyrda" sjukvården ställs mot den "efterfrågestyrda" vården. I allt väsentligt torde det ju vara just dem som har behov av sjukvård, som efterfrågar sjukvård. Att ställa de behövande i oändliga köer i stället för att ge dem en snabb vårdkontakt är knappast optimalt. De köande människorna ute i landstingen kan snart börja rösta med fötterna. Inom några år kan den privata sjukförsäkringsmarknaden ha vuxit med ytterligare några hundra tusen människor. Den offentliga vården måste spotta upp sig.