Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inget räntejubel

Riksbankens dramatiska räntesänkning i går mottogs inte med jublande lovsånger. Kändes snarare som en spik i kistan. "Nödläge" sa finansminister Anders Borg. Industriproduktionen dyker tvärt. Beskedet om nästan gratis lån osar kris och elände lång väg.

"Nödläge" sa finansminister Anders Borg vid ett pressmöte på onsdagen om riksbankens räntesänkning. Foto: Lars Epstein/Scanpix

"Nödläge" sa finansminister Anders Borg vid ett pressmöte på onsdagen om riksbankens räntesänkning. Foto: Lars Epstein/Scanpix

Foto: Lars Epstein

Norrköping2009-02-12 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Svenska industrier sysslar huvudsakligen med exportaffärer. När kunderna ute i världen plötsligt och närmast samfällt blir iskalla så är det som det är. Det finns inte mycket en svensk regering kan göra för att öka köplusten utomlands. Det Borg, Reinfeldt och Ingves på riksbanken däremot kan göra är att få oss svenskar att låna mera pengar och att göra av med mera pengar. Samt att försöka förmå de svenska bankerna att vilja låna ut mer och billigare pengar. Förre riksbanksledamoten Villy Bergström sa i radion i går att det som sannolikt händer nu är att regering och riksbank försöker lösa dagens akuta problem genom att skapa nya och framtida problem med överbelånade hushåll och företag. Jag har inget alternativt penningpolitiskt recept. Kanske är det som Anonyma Alkoholister säger när de avslutar sina möten med Sinnesrobönens första strof: "Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden"? Tiotusenkronorsfrågan är förstås om regering och riksbank har "förstånd" nog i det uppkomna läget? Jag hoppas det. Men jag kan inte förneka min oro över att den enda lösningen på finanskrisen tycks vara att vi åter ska sätta igång att leva över våra tillgångar.
Läs mer om