Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ingenjör Ferms småsunda konservatism

Måste alla gymnasieelever läsa likadana matematikkurser för att kunna skaffa sig bra och långa yrkesliv? Jag tror inte det. Måste alla grundskoleelever bli godkända i exakt samma antal ämnen för att få bra och intressanta liv? Jag tror inte det. Måste alla gymnasieelever bli behöriga för högskolestudier för att bli bra och aktiva samhällsmedborgare? Jag tror inte det. Har Anita Ferm lagt fram ett bra förslag till ny gymnasieskola? Jag tror det.

Anita Ferm lämnade över sin utredning till utbildningsminister Jan Björklund i måndags.

Anita Ferm lämnade över sin utredning till utbildningsminister Jan Björklund i måndags.

Foto: Tobias Lundgren / SCANPIX

Norrköping2008-04-02 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Anita Ferm har varit med i utbildningssvängen längre än de flesta. Hon är civilingenjör i botten, hon har arbetat som gymnasielärare i ungefär femton år och som chef och utbildningsdirektör i Stockholm ungefär lika länge. I måndags presenterade Anita Ferm sitt förslag till en ny gymnasieskola. Hennes utredning har fått den käcka titeln "Framtidsvägen".Ferms förslag rör förvisso de kommande åren och i så motto är det förstås rätt att åberopa Framtiden som bundsförvant. Men i allt väsentligt påminner Anita Ferms utredning mest om svunna tider. Yrkesskolan kommer tillbaks i gymnasiet. Fjorton nya program med siktet inställt på arbetslivet lanseras. Fem tydliga högskoleförberedande program ska sjösättas. Gymnasieexamen återkommer och lärlingsutbildningar återinförs på bredden. Det individuella programmet på gymnasieskolan avskaffas. Gymnasiet ska hädanefter och återigen vara till enbart för de elever som är godkända från grundskolan. Ett undantag görs för invandrade elever som bara hunnit gå några få år i svensk grundskola och av naturliga skäl inte hunnit skaffa sig de kunskaper som krävs för att bli godkända i svenska språket. Dessa elever ska ges chansen att hårdplugga svenska under det första året på gymnasieskolan. Det är ett mycket bra och klokt förslag. Tidigare har språksvaga invandrade ungdomar buntats ihop med skoltrötta svenska elever på individuella program med, för att uttrycka sig milt, högst varierande kvalité. Jag tror att Anita Ferms variant av gymnasieskola speglar gymnasieelevernas verklighet på ett bättre sätt än vad dagens skola förmår.
Det är inget progressivt och radikalt förslag hon har lagt. Snarare bär hennes utredning realkonservativa drag. Hon har granskat verkligheten och lagt sina förslag så nära verkligheten som möjligt. I en intervju hörde jag t ex Anita Ferm konstatera att bara sex av tio gymnasieungdomar når upp till målen i matematikkurserna. Så har det varit i många år. Men målen har ändock inte ändrats. Med civilingenjörens blick för rationella flöden och processer föreslår nu Anita Ferm att målen för matematikundervisningen ska "anpassas" till de olika gymnasieprogrammens målgrupper. Visst är det konservativt; inget snack om den saken. Men frågan är om dagens progressiva hållning - alla kan bli godkända i allt samtidigt - har så mycket att yvas över? Fyra av tio som inte når upp till målen i matematik är inget vidare värst resultat. Det är svårt att veta, men med bättre undervisning i grundskolan och med mer målgruppsanpassad undervisning i gymnasiet kan kanske resultaten i matematik höjas till åtta av tio som når målen? Däremot är det lätt att veta att det måste vara något fel på en gymnasieskola som år efter år håller sig med utbildningskurser där 40 procent av eleverna inte hänger med i undervisningen. Jag tror därför det är bra om de progressiva skolingenjörerna tar sig en liten tankepaus. Konservatism i små doser har ingen dött av.
Läs mer om