Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ingen rolig halvtimme för Malmström

Cecilia Malmström (FP) är Europaminister i den borgerliga regeringen. Snart är hon EU-kommissionär. I helgen var hon Tomas Rambergs intervjuoffer i Ekots lördagsintervju.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Norrköping2009-11-23 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ramberg har en särskilt skicklig näsa för politisk dubbelmoral. Få kan som han - utan att höja rösten - konfrontera vackra ord med den besvärliga verkligheten. Malmström har haft lättare halvtimmar i sitt liv. Ledare
2001 utvisades två egyptier från Sverige. Händelsen har allt sedan dess varit politiskt het. Vad jag kan komma ihåg har t ex både Thomas Bodström och Göran Persson suttit i Rambergs intervjustol och svettats under frågorna om utvisningen. Och nu var det Malmströms tur. Efter en smeksam inledning där Malmström riktade kritik mot bristande mänskliga rättigheter i flera av EU: s medlemsländer; kom egyptierna upp på bordet. Utvisningen skedde under spektakulära former. Amerikanska CIA skötte transporten. CIA:s inblandning vållade stor debatt. Än mer omdiskuterat blev det faktum att Sverige utvisade människor till Egypten; ett land där statligt sanktionerad tortyr regelbundet förekommer. Den dåvarande S-regeringen sade sig ha fått "muntliga löften" från Egyptens regering om att de utvisade inte skulle drabbas av tortyr. Den borgerliga oppositionen rasade och krävde att regeringen skulle tillsätta en oberoende utredning för att klarlägga vad som hänt. Strax efter regeringsskiftet beslutade regeringen, där Cecilia Malmström ingår, att betala ut stora skadestånd till de två egyptierna. I förra veckan beslutade så regeringen att säga nej till en av egyptiernas begäran om uppehållstillstånd i Sverige. Någon oberoende utredning har regeringen inte tillsatt. Hur står egentligen det till med de mänskliga rättigheterna i Sverige, frågade Tomas Ramberg? Cecilia Malmströms plågade hummande blev en övertydlig illustration till skillnaden mellan att vara kritisk opposition och att vara i regeringsställning. I sak hade Malmström en hopplös situation. Det går ju inte an att sitta och babbla i radio om hemliga uppgifter om enskilda människor. Men babbel i opposition har en tendens att slå tillbaks. Därav Cecilia Malmströms generade tystnad i Rambergs intervjustol.
Läs mer om