Stefan Löfven är partiledare för socialdemokraterna. "Vi har inte tänkt oss någon förtida avveckling, utan vi ser ju att kärnkraften kommer att behövas under en överskådlig tid. Så är det", sa Löfven till Ekot i går.
Ägarna av dagens tio kärnkraftsreaktorer satsar ungefär femtio miljarder kronor på renovering under de kommande åren. Det betyder att livslängden för flera av reaktorerna ökar väsentligt. I Eko-inslaget i går talade Ingemar Engkvist, vd på Eon Kärnkraft om att driva de modernaste reaktorerna fram till 2045.
Enligt Löfven är det just livslängden - inte politiken - som ska avgöra hur länge kärnkraften körs i Sverige. Det är ett bra och tydligt ställningstagande från S-ledaren.
De två stadiga energikällorna vatten- och kärnkraft har tjänat och tjänar oss väl. Varje tanke på en förtida avveckling faller på sin egen orimlighet. I dag finns inga seriösa, klimatvänliga alternativ. Det finns däremot ett ganska stort utrymme för energieffektivisering inom flera samhällsområden. Ett förstärkt produktivitetstänk - mer energi för mindre el - har stor potential. Under de kommande decennierna bör Sverige satsa stort och smart på energieffektivisering. Det gäller nämligen att inte sticka huvudet alltför djupt i kärnkraftssanden. Några av kärnkraftsreaktorerna är redan så pass gamla att de kommer att behöva fasas ut om kanske femton-tjugo år. I skrivande stund är det högst osäkert om det finns villigt, privat investeringskapital för att bygga nya reaktorer.
Åsa Romson är språkrör för Miljöpartiet. "Det tror jag, absolut", svarade Romson på Ekots fråga om hon tror att vi har kärnkraft år 2020. Ett realistiskt svar som indikerar att S och MP inte kommer att ha några kärnkraftsfnurror på tråden under i vart fall de närmaste åtta åren.