Ibrahim Baylan (S) är talesperson i utbildningspolitiska frågor. Tillsammans med partivännerna skuggfinansminister Magdalena Andersson och gruppledaren Mikael Damberg flyttar Baylan nu fram positionerna i skolpolitiken.
På DN Debatt i onsdags presenterade socialdemokraterna ett förslag om obligatorisk sommarskola för elever som inte når upp till grundskolans mål. Ett slags utvidgad skolplikt om man så vill. Grundskolan är inte över förrän den är över.
Jag gillar anslaget i S nya skolpolitik. Praktiska och konkreta förslag har företräde framför fluffiga mål och visioner. Framförallt är jag förtjust i hur partiet motiverar sommarskolorna och det tidigare förslaget om "gymnasieplikt" för den ungdom som vill ha försörjningsstöd. Baylan, Damberg och Andersson skriver "Vi har en skyldighet att se till att varje elev får reella möjligheter till fullständiga betyg - och att betona elevernas egna ansvar för att ta vara på dessa möjligheter".
I denna enkla mening fångas välfärdsstatens formel: Det allmännas ansvar att ge möjligheter och den enskildes ansvar att förvalta dessa möjligheter på bästa sätt.
För de allra flesta ungdomar är det tämligen problemfritt att leva upp till ansvaret. De inser att deras framtida livschanser gynnas av goda kunskaper och goda betyg. De lever dessutom i familjer som pushar och stöttar dem när så krävs. Andra barn och ungdomar har det svårare med den inre motivationen och/eller med stödet hemifrån. Det är av avgörande betydelse att förväntningarna inte sänks på dessa ungdomar. Lika viktigt är att ungdomarna ges praktiska möjligheter att leva upp till förväntningarna.
Tidigare erfarenheter av sommarskolor visar på goda resultat. Ungefär 6 av 10 sommarskoleelever fick ett betyg efter intensivstudier. Långtifrån alla av de elever som inte når grundskolans mål deltog i sommarskolan. Majoriteten valde bort möjligheten. Det vill S nu ändra på. Sommarskolan blir obligatorisk för alla elever i årskurs 6-9 som inte når upp till målen. Ibrahim Baylan och hans kollegor bedömer att den utökade undervisningstiden omfattar upp till 20 dagar per sommar. På DN Debatt sammanfattade den ledande S-trojkan "Vi kräver att eleverna går i skolan under några veckor på sommaren. Det är rimligt. Vi prioriterar skolan. Välutbildade medborgare är grunden för vårt fortsatta välstånd och då måste alla elever lyckas i grundskolan".
S siktar in sig på att återhämta förlorad terräng i skolfrågan. Det är bra. Rätt eller fel så har S under lång tid kommit att uppfattas som lite fladdriga och småflummiga. På partikongressen 2005 i Malmö var Ibrahim Baylan skolminister och försökte få ombuden med sig på att införa nationella kunskapsprov i grundskolans årskurs tre. Vilket ombuden avslog med emfas. Vilket sannolikt bidrag starkt till att ge alliansen i allmänhet och folkpartiets Jan Björklund i synnerhet extra luft under vingarna i valrörelsen 2006. Under sin korta tid som partiordförande inledde Mona Sahlin arbetet med att vända skutan. Nu tar Ibrahim Baylan vid. Jag tror att han har goda chanser att lyckas betydligt bättre än 2005.