Michael Wolf är vd i Swedbank. Han har haft en tuff resa med banken. "Morgonen den 7 mars 2009 skrek Expressens förstasida: "Akut kris i Swedbank. Ägarna förlorar kontrollen." Då hade Michael Wolf varit Swedbankchef i en vecka". (Affärsvärlden 2011-07-01)
I går stod Wolf i Domen på Visualiseringscentret i Norrköping och talade om kriser och möjligheter.
Jag var där.
Sedan den senaste allvarliga finanskrisen slog till 2008 har storbanker som Swedbank fått vänja sig vid att vara storpolitik. Vilket inte är konstigt eller fel på något sätt. USA och många länder i Europa lever mitt i en smått ofattbar skuldkris. Enkelt uttryckt har bankerna lånat ut för mycket pengar till för många osäkra låntagare. Bankernas utlåning har ofta med råge överstigit den ekonomiska omsättningen i de nationalstater där de verkar. När banken gungar; då gungar staten.
Enligt Michael Wolf grumlades västvärldens ekonomiska omdöme av den långa konjunkturuppgång som ändade i finanskrisen 2008. Vi glömde liksom av de "naturlagar" som finns när det gäller skulder:
1. Skulder ska balanseras mot rimliga säkerheter.
2. Skulder ska amorteras.
3. Skulder med bräckliga säkerheter och som inte amorteras kommer förr eller senare att behöva skrivas av.
Efter mer än fyra år med finans- och skuldkriser börjar vi anpassa oss till den nya ekonomiska regimen. Såväl Grekland som svenska bostadskonsumenter får vänja sig med att amortera på sina skulder. Långivare till Grekland och andra skuldrika låntagare får bita i skuldavskrivningens sura äpple. Bankerna slutar leka riskkapitalister, fokuserar på mer säker långivning och tvingas höja sina egna säkerheter avsevärt.
Swedbanks utveckling från krisbank, med en granskande Finansinspektion och en skällande Anders Borg över sig och till en stabil och alltmer solvent vinstmaskin bär syn för sägen.
Michael Wolf är en ovanligt samhällsnärvarande storbanksvd. Han tar ut svängarna på ett sympatiskt sätt. Det fyrtiotal företagare, politiker och tjänstemän som lyssnade på honom i Norrköping i går fick höra mer om politik än om banken. Inte på det viset att Wolf skulle vilja träda i politikernas ställe. Utan mer på det viset att han knyter an till en tradition där direktörer och kapitalister ser sig som samhällsvarelser med ansvar för mer än det senaste kvartalsbokslutet.
I min sammanfattning är hans huvudpoäng att nästa våg av ekonomisk tillväxt mer ska komma genom att vi förädlar det vi har i stället för att överbelåna oss för att få det vi inte har. Han tog tre utmärkta exempel på resurser som vi borde göra mer av än vad vi gör i dag:
1. Arbetslösa ungdomar är ett tillväxthinder. Sedan några år tillbaka har Swedbank dragit igång ett växande affärsnätverk för att skapa jobb och praktikplatser för unga människor.
2. Bostadsbrist är ett tillväxthinder. "Vi har inte råd att hålla oss med byggnormer från den uppblåsta låneepoken", sa Wolf. Han vill se om - och avregleringar av byggprocessen som sänker kostnaderna och får fart på byggandet.
3. Småföretag med ont om pengar är ett tillväxthinder. I dag får många småföretag vänta på betalning i upp till fyra månader. Därför applåderade Michael Wolf Stefan Löfvens (S) förslag om en lag som reglerar att inte minst storföretag och myndigheter ska betala sina fakturor inom 30 dagar.