Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

I år är EU-valet viktigt

Foto: Cata Portin / SvD / SCANPIX

Norrköping2009-05-20 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I dag öppnar valurnorna för EU-valet. Nu börjar förtidsröstningen. Jag tror det kommer bli ett rekordhögt valdeltagande, i synnerhet bland unga väljare. För en gångs skull handlar EU-valet om frågor som direkt berör oss vanliga medborgare. Internet och den nya informationsteknologin har ändrat spelreglerna, så vad vi än gör kommer samhället att förändras. Men i vilken riktning förändringen ska ske, det är inte avgjort ännu. Det har vi en möjlighet att påverka just nu, och slaget står i Bryssel. Därför är det här EU-valet viktigt. Den nya teknologin kan användas till att skapa ett hemskt kontrollsamhälle där staten och storföretagen tillsammans övervakar varje detalj i medborgarnas liv. Ipred, Acta, telekompaketet och datalagringen. De allra flesta av de lagar som vi Pirater slåss mot kommer ursprungligen från Bryssel. FRA-lagen var visserligen formellt ett svenskt initiativ, men det ligger helt i linje med tankarna inom EU om att göra om Europa till ett enda gigantiskt övervakningssamhälle. Men samma teknologi kan också användas till att skapa ett fritt och öppet samhälle som bejakar spontanitet, samarbete och mångfald. Där medborgarna inte längre är passiva konsumenter som matas med kultur och kunskap uppifrån via envägsmedier, utan är aktiva deltagare i en spännande och fantastisk resa mot framtiden. I grunden handlar det om medborgarrätt. Rätten till ett privatliv, rätten att kommunicera med andra utan att bli övervakad och rätten att framföra åsikter anonymt är inga lyxrättigheter som staten kan upphäva när den känner för det. De är grundläggande förutsättningar för demokratin. Tyvärr har både allianspartierna och socialdemokraterna halkat in på en farlig väg. De har fått för sig att internet är en leksak som man kan ta ifrån barnen när de har varit stygga, snarare än en central del av samhället vi lever i idag. De har glömt bort att grundlagen måste gälla även på internet. EU-valet är ett perfekt tillfälle att sända en skarp varning till politikerna. “Skärp er, annars ligger ni löst till i riksdagsvalet 2010" är budskapet. Genom att gå och rösta kan vi medborgare visa politikerna att vi menar allvar. Tappade procentenheter är det enda språk som politiker verkligen förstår och känner i hela kroppen. Slaget om internets framtid står i Bryssel. Ska vi ha kvar internet som en plats där alla kan mötas, samarbeta, bidra och dela med sig? Eller ska vi göra om det till en strikt kontrollerad försäljningskanal där stora företag står för innehållet, och vi medborgare förvandlas till passiva konsumenter som tittar och betalar? Den frågan engagerar betydligt fler än de EU-frågor som diskuterats i tidigare EU-valrörelser. Det är nu det gäller. I dag öppnar valurnorna för förtidsröstning. Gå och rösta, och gör det så tidigt du kan. Nu skriver vi historia!
Läs mer om