Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hyresrätten - tändvätska för omprövning

Socialdemokraternas rådslagsgrupper levererar politiska förslag i en strid ström. För några dagar sedan kom den bostadspolitiska gruppen ut med sina förslag.

Norrköping2008-09-01 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Bostadspolitik är av tradition ett hett område för många socialdemokrater. Rådslagsgruppen i bostadspolitiska frågor tassar därför försiktigt fram i sin rapport. Texten domineras av sedvanlig kritik mot orättvisor och klyftor på bostadsmarknaden och av lika sedvanligt försvar för kommunala och allmännyttiga hyresrätter. Inget fel i det förstås. Men de intressantaste delarna av rapporten är tveklöst de passager där rådslagsgruppen, under ledning av sin ordförande Carina Moberg, presenterar nya förslag och nya positioner. Byggandet av hyresrätter har sjunkit dramatiskt den senaste tiden. Förklaringen till detta är mycket enkel, lönsamheten i hyreshusbyggande är mycket osäker. Dubbelbeskattningen av hyreshusfastigheter och regleringen av hyressättningen är två betydelsefulla orsaker till den dåliga lönsamheten. Carina Moberg och hennes kollegor vill att fastighetsskatten för hyresfastigheter ska "ses över" i akt och mening att sänka - på sikt helt avveckla - skatten. Prissättningen av hyreshuslägenheter är en infekterad och konfliktfylld arena. S-rådslagsgruppen för ett långt, snårigt och något motsägelsefullt resonemang om bruksvärdes- och marknadshyror. Enligt Moberg och de övriga rådslagarna fungerar marknadsmekanismerna utbud och efterfrågan på ett hyggligt sätt när det gäller bostadsrätter och villor. Men samma system tillämpat på hyreslägenheter skulle, skriver rådslagsgruppen, leda till oacceptabla, bostadssociala konsekvenser. Så kanske det är; jag vet inte. Men rådslagsgruppen argumenterar inte särskilt väl för sin sak. S-rådslaget varnar hursomhelst och dessbättre för en utveckling där bruksvärdet på hyreslägenheter sätts alltför lågt i förhållande till marknadsvärdet. Varningen är en tydlig signal om verklighetsinsikt och kompromissvilja. Ska hyresrätten överleva och utvecklas måste utbud och efterfrågan få större genomslag i hyressättningen. Carina Moberg föreslår också att det ska bli möjligt för fler personer att köpa sin hyreslägenhet. Såvitt jag förstår innebär det en indirekt acceptans av s k ägarlägenheter som regeringen inför nästa år. Det är ett klokt förslag. S-gruppen skriver i sin rapport att väldigt många människor strävar efter ett "eget boende". Självklart bör socialdemokraterna försöka sträcka ut en hjälpande hand till alla dem som söker tryggheten i ett självägt boende men som samtidigt saknar tillräckliga ekonomiska resurser.
På det fördelningspolitiska området sneglar s-gruppen bl a på möjligheten att baka samman bostadsbidraget med barnbidraget. Barnbidragets fördel är att det inte påverkar andra inkomster; det är en generell ersättning till alla vårdnadshavare. Bostadsbidraget kan däremot lätt utvecklas till en inlåsningsfälla för människor med låga inkomster. Carina Moberg och hennes rådslagskamrater har kort sagt gjort ett bra jobb. I deras rapport finns tändvätska för omprövning och debatt.
Läs mer om