Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Huliganråd med spets och finess

"Det är ju inte varje dag i ens statstjänstemannakarriär då man har anledning att i tjänsten ifrågasätta ett riksdagsbeslut". Så avrundade Björn Eriksson sitt inlägg på DN Debatt i går.

En självständig statstjänare värd stöd.

En självständig statstjänare värd stöd.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Norrköping2012-06-27 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Eriksson har ett långt förflutet som statstjänsteman. Han har tjänstgjort vid Finansdepartementet, Tullverket, Rikspolisstyrelsen och Länsstyrelsen i Östergötland. Numera är han knuten till regeringskansliet som "nationell samordnare mot idrottsrelaterad brottslighet".

Det är i den rollen som han nu föreslår att ett beslut i riksdagens justitieutskott bör få "vila i frid".

Saken gäller hur rättsstaten bäst ska handskas med kända huliganer som använder idrottstillställningar som arenor för våld, skadegörelse och upplopp. Björn Eriksson argumenterar för att ett "skärpt tillträdesförbud" är betydligt bättre än den "anmälningsplikt" som de fyra oppositionspartierna i riksdagen har beställt av regeringen.

Eriksson argumenterar väl för sin sak. Det tycks som om oppositionens initiativ i denna fråga inte är så sakligt genomtänkt. Lusten att ge regeringen en spark i baken har överflyglat intresset för sakfrågans alla detaljer. "Utskottsinitiativ kan ibland bli missriktade när man kommer ned på skruv- och mutternivå", skriver Björn Eriksson. Så är det nog.

Anmälningsplikt är en mycket inskränkande och administrativt tung åtgärd. Eriksson skriver: "En Djurgårdssupporter kan i dag få tillträdesförbud när det gäller både fotboll och hockey. Det innebär 55 matcher i hockey förutom slutspel och kvalificeringar, och 30 matcher inom fotbollen, förutom cup och kvalificeringar. Det blir mycket inte bara för den enskilde att anmäla sig i den omfattningen utan det blir även omfattande för den polisstation som anmälan ska ske till".

Hans slutsats är att anmälningsplikten inte står i "rimlig proportion till vad man vill uppnå".

Initiativtagarna i justitieutskottet har enligt Björn Eriksson utgått från att anmälningsplikten används "internt i England". Så är det emellertid inte. Plikten att anmäla sig vid en polisstation gäller enbart då landslaget eller engelska klubbar spelar utomlands, skriver Björn Eriksson. I sådana sammanhang kan säkert anmälningsplikten fungera tillfredsställande. Plikten att anmäla sig på en polisstation i samband med utrikes matcher blockerar kända huliganer från att resa ut i världen och ställa till bråk och elände. När det gäller inrikes matcher använder sig engelsmännen däremot av en "tuff lagstiftning kring tillträdesförbud". Det är den vägen som Björn Eriksson vill gå.

Björn Eriksson har starka argument som regering och opposition bör ta till sig. Huliganerna utgör ett allvarligt hot mot de stora arenaidrotterna. Under vissa utsatta matchdagar mellan vissa lag riskerar även helt oskyldiga medborgare att drabbas. Utskottsinitiativet fick fart på långbänken i regeringen. Det är gott nog. Att Björn Eriksson som senior statstjänare invänder mot ett riksdagsbeslut bör inte ligga honom till last. Snarare tvärtom.

Läs mer om