Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hoppsan, Björklund

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Norrköping2009-12-12 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Tomas Kroksmark är professor i pedagogik vid högskolan i Jönköping. Häromdagen intervjuades Kroksmark i Svenska Dagbladet med anledning av utbildningsminister Jan Björklunds förslag om att blivande låg- och mellanstadielärare ska läsa matematik under minst ett halvår av sin utbildning. Tomas Kroksmark välkomnar de nya kraven på lärarna. Jan Björklund ritade nog sannolikt ett kors i taket på sitt departement. Att få medhåll av pedagogikprofessorer är inget som Björklund är van vid. Hans karriär har snarare kantats av konfrontationer med dessa "flumskolans arkitekter". Kroksmark markerar i och för sig att det viktigaste är att lärarna får lära sig att lära ut sina nya och djupare matematiska kunskaper. Det har han förstås rätt i. Men lärarnas utlärning av matte måste föregås av deras egen inlärning i ämnet. Det man inte själv har lärt sig, det kan man inte lära ut. Sedan många år tillbaka har kurserna i matematik varit mer eller mindre frivilliga för studenterna på lärarhögskolan. Många har valt bort matten. Detta har gradvis inneburit att många låg- och mellanstadieelever har fått bristfällig matematikundervisning. Tidigare i veckan presenterade Skolverket en ny undersökning - den internationella s.k. TIMSS-rapporten - där det visar sig att svenska gymnasieelevers kunskaper i matematik och fysik påtagligt har försämrats sedan 1995. Det finns säkerligen samband mellan detta trista utfall och låg- och mellanstadielärarnas bortval av matematikstudier under sin utbildning. Därför gör jag som Tomas Kroksmark. Jag välkomnar Björklunds initiativ. Matematik är inte vilket ämne som helst. En satsning på bredden - alla lärare ska vara bra mattelärare för alla barn - gör den naturvetenskapliga och tekniska spetskompetensen bredare och vassare. Och det behöver vi. Sverige som industrination har inte råd att slösa med den matematiska begåvningsreserven.
Läs mer om