Lars-Erik Holm är generaldirektör på Socialstyrelsen. I en intervju med Ekoredaktionen i går hävdade Holm att alla som driver äldreboenden borde söka tillstånd hos staten. " Vi ser samma problem i de kommunala boendena som i de privata. Därför tycker vi att man borde ställa samma krav på boendena oavsett om de är privata eller offentliga", sa generaldirektören. Holm är en realistisk man. Han inser att hans förslag knappast är genomförbart. Det "kommunala självstyret kommer att säga nej, nej, nej", sa Lars-Erik Holm. Så är det nog. I vart fall på medellång sikt.
Unnar vi oss att tänka lite friare så är Lars-Erik Holms funderingar högst rimliga. Grundantagandet i dagens lagstiftning är att kommunalt huvudmannaskap i sig själv är normen och en garant för det goda. Privata huvudmän bryter normen och måste därför godkännas i en tillståndsprövning.
Enligt Socialstyrelsens undersökningar finns det "enormt stora" skillnader mellan hur olika kommuner sköter sina äldreboenden. En tillståndsprövning lika för alla skulle kunna utjämna dessa skillnader, tror Lars-Erik Holm. Samma sak kan hävdas på skolans område. Klockan klämtar nog så sakta ut för det gamla systemet där en kommunal förvaltning per definition borgar för kvalitet i verksamheten. Å andra sidan kan också hävdas att ett statligt, detaljstyrt och byråkratiskt tillståndssystem inte heller är något slags garant för att de vård- och omsorgsbehövande alltid får bästa tänkbara insatser. Någon form av nationell likabehandling och norm för lägsta kvalitet behöver dock sannolikt införas. Dagens gränsdragning mellan privata och offentliga huvudmän är hur som helst inte alls ändamålsenlig. Det är bra att Socialstyrelsens generaldirektör berikar det offentliga samtalet med denna underbyggda insikt.