Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Höjt tak i allmän a-kassa

Moderater och socialdemokrater behöver lägga prestige och partitaktik åt sidan.

Norrköping2012-11-15 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I Östergötlands län är den genomsnittliga månadslönen 27900 kronor. Maxersättningen från a-kassan är 14 960 kronor i månaden före skatt. För att en genomsnittlig löntagare i Östergötlands län ska komma upp i 80 procent av sin tidigare lön vid arbetslöshet saknas ungefär 7400 kronor. Det visar att a-kassan behöver reformeras. Jusek lämnar här ett förslag till politisk kompromiss där försäkringen görs obligatorisk och där taken höjs.

Arbetslöshetsförsäkringen är en grundsten i den svenska välfärds- och arbetsmarknadsmodellen. Men utmaningarna för att säkerställa en modern omställningsförsäkring som omfattar alla och garanterar trygghet vid inkomstbortfall är stora. Dessvärre har den parlamentariska socialförsäkringsutredning som tillsattes av regeringen för mer än två år sedan misslyckats med att besvara grundfrågan om hur en obligatorisk a-kassa kan utformas. Låsningarna mellan partierna är uppenbara.

Det mest akuta problemet med arbetslöshetsförsäkringen är den låga ersättningen. Så sent som 2005 var den svenska a-kassan näst förmånligast i världen - i dag ligger vi under genomsnittet i OECD. Endast 11 procent av dem som jobbar heltid får 80 procent av lönen vid arbetslöshet. För landets akademiker är siffran ännu lägre. Bland Juseks medlemmar är siffran så låg som 0,2 procent.

I Östergötlands län är den genomsnittliga månadslönen för en heltidsarbetande 27900 kronor. Maxersättningen från a-kassan är 14 960 kronor i månaden före skatt. För att en genomsnittlig löntagare i Östergötlands län ska komma upp i 80 procent av sin tidigare lön vid arbetslöshet saknas ungefär 7400 kronor.

Jusek menar att a-kassan behöver reformeras. Arbetslöshetsförsäkringen bör bli obligatorisk av samma skäl som sjukförsäkringen blev det för över femtio år sedan. Även för den individ som i dag valt att stå utanför a-kassan har samhället i slutänden ett ansvar för den grundläggande försörjningen.

De samlade arbetslöshetskassorna betalade 2011 ut över 13 miljarder kronor i ersättningar. A-kassorna svarade för mindre än fem miljarder kronor och staten för resterande åtta miljarder kronor. Eftersom försäkringen till betydande del finansieras av staten borde alla omfattas av den.

Lika självklart måste taket i arbetslöshetsförsäkringen höjas och indexeras. Den som i dag tjänar mer än 18 700 kronor i månaden slår i taket och får en ersättning från a-kassan på högst 14 960 kronor i månaden före skatt. De flesta av Juseks medlemmar har en betydligt högre månadsinkomst och drabbas av ett stort inkomstbortfall vid arbetslöshet. För yrkesverksamma ingår därför en inkomstförsäkring i medlemsavgiften. Det betyder att medlemmarna tvingas betala dubbelt, både via skattsedeln och genom medlemsavgiften, för att försäkra samma inkomst.

För att a-kassan ska fungera som en omställningsförsäkring måste den ge ett verkligt skydd mot inkomstbortfall. Det är särskilt viktigt i början av arbetslöshetsperioden. Ett höjt tak under de första månaderna skulle öka den samhällsekonomiska effektiviteten genom att den enskilde finner rätt arbete, snarare än första möjliga arbete.

De två stora partierna i svensk politik är nyckeln till en reformering av arbetslöshetsförsäkringen. Ett möjligt upplägg vore att Socialdemokraterna godtar en obligatorisk a-kassa samtidigt som Moderaterna accepterar höjda tak i ersättningen. Om socialdemokrater och moderater lägger prestige och partitaktik åt sidan för att mötas i konstruktiv anda finns förutsättningar att få till stånd en fungerande arbetslöshetsförsäkring.

Läs mer om