Alla yrken och branscher har sin jargong och sitt skvaller. Så även diplomater och utrikespolitiker. Den som till äventyrs tvivlat på detta; behöver inte göra det längre. Wikileaks publiceringar av diplomatiska brevväxlingar och mötesanteckningar visar övertydligt att diplomater inte alltid är särskilt diplomatiska mellan skål och vägg.
Ledare
Mycket av det läckta materialet än anonymiserat. De inblandade personernas namn framgår inte. Antalet namngivna diplomater är dock tillräckligt stort för att det ska rodnas av förbittring, vrede och skam runt omkring i den amerikanska utrikesförvaltningen de närmaste dagarna. Det lär på gott och ont bli rättning i de amerikanska diplomatleden framöver. På gott eftersom diplomater bör uttrycka sig sansat och omdömesfullt även i interna uttalanden. På ont eftersom diplomatin kan dra sig undan och bli mindre aktiv vilket ökar risken för en stegrad konfliktnivå i världen.
Wikileaks affärsidé har sin udd riktad mot USA. Det är inte så märkligt. USA är världens enda demokratiska stormakt. Amerikanarna har relationer och kontakter med världens alla goda och onda. USA är på det ena eller andra sättet aktivt i världens alla konflikter. I jämförelse med många av de hel- och halvdiktaturer som befolkar jorden så är USA dessutom öppet och generöst med läckande förvaltningar och myndigheter.
Det finns således gott om material att ösa ur för den som vill. Och det vill Julian Assange; kontroversiell ägare av Wikileaks.
Australiensaren Assange är en mystisk - nästan mytisk - person. Några hårda fakta om hans drivkrafter och motiv finns knappast. Hans förtjusning i öppenhet och bakgrundsdetaljer går dock inte att ta miste på. I vart fall inte när det gäller USA. Hans öppenhet när det gäller egna göranden och låtanden är betydligt mer sparsmakad.