Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Himmelrike med förhinder

Gör porten hög, gör dörren bred, lär oss den gamla adventspsalmen från 1600-talet. Syndarna ska ha lätt att hitta in till himmelriket.  Möjligen har miljöpartiets styrelse inspirerats av den gamla psalmen när de snickrade ihop sitt förslag om en helt ny organisation för välfärdssamhällets transfereringar? Partiet vill i vart fall att medborgarna ska ha "en dörr in" till viktiga trygghetsförsäkringar och bidragssystem.

Gör porten hög, gör dörren bred. Så kanske syndarna  kan hitta till himmelriket. Är det månne den gamla psalmen som inspirerat dagens miljöparti, undrar Widar Andersson. Foto: Maja Suslin/Scanpix

Gör porten hög, gör dörren bred. Så kanske syndarna kan hitta till himmelriket. Är det månne den gamla psalmen som inspirerat dagens miljöparti, undrar Widar Andersson. Foto: Maja Suslin/Scanpix

Foto: Maja Suslin/SCANPIX

Norrköping2008-02-26 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Entrédörren placerar miljöpartisterna hos en stor, ny statlig myndighet som ska ansvara för a-kassa, sjukförsäkring och socialbidrag. Och vad, under vår jordevandring, duger bättre som metafor för himmelriket, än en ny, stor, statlig myndighet? Jag tillhör dock tvivlarnas krets när det gäller stora och kollektiva himmelriken. Miljöpartiet har förvisso rätt i att om a-kassan ska vara obligatorisk så måste den vara statlig. Det vore helt absurt och praktiskt ogenomförbart med en obligatorisk a-kassa som förvaltas av fackföreningarna. Saco:s Anna Ekström, LO: s Wanja Lundby-Wedin och TCO: s Sture Nordh har på ett förtjänstfullt sätt och med goda argument avvisat en sådan lösning. I ett sådant system skulle facken tvingas administrera en försäkringspolitik som går emot deras värderingar på försäkringsområdet. Vill staten ha en obligatorisk a-kassa så måste staten således ta hand om den själv. Men varför i fridens namn slå ihop en statlig a-kassa med en statlig sjukförsäkring? Och dessutom, som lök på laxen, förstatliga det kommunala försörjningsstödet/socialbidraget och bunta ihop det i samma myndighet som a-kassan och sjukförsäkringen? De enda argument jag kan finna för en sådan statlig myndighet är möjligheten att eventuellt sänka administrationskostnaderna. Sådana insatser för ökad effektivitet ska givetvis inte avvisas. Förutsättningen för att administrationen verkligen ska bli effektiv är emellertid att "kundgrupperna" i allt väsentligt överlappar varandra. Det vill säga att socialbidragstagare, arbetslös och sjukskriven är tre administrativa sätt att beskriva samma person. Sådana samband finns i vissa ärenden. Den som är långtidsarbetslös löper större risk än andra att bli långtidssjukskriven och/eller att bli socialbidragstagare. Det ligger i sakens natur. Det är dock högst tveksamt om dessa människor skulle ha något att vinna på att en ny, stor och statlig myndighet skulle administrera deras ärenden. "Dörren in" till effektiv, individuellt anpassad och verklighetsnära hjälp ska inte placeras hos staten. Hjälpdörren ska istället öppnas nära människorna. Den stora majoriteten av de arbetslösa, de sjukskrivna och av socialbidragstagarna använder samhällets trygghetssystem som omställningsförsäkringar. Även för dessa är det viktigast med en lokal och jordnära samordning av det professionella stöd som de eventuellt har behov av. Erfarenheterna bl a från det nu avvecklade Finspångs beställarförbund talar entydigt för att det är i den lokala miljön som det sociala stödets port ska vara bred, hög och flexibel.En gemensam statlig förvaltning av trygghetsförsäkringarna riskerar att leda till likriktning. Den breda och höga porten in till hjälp och stöd kan lätt utvecklas till en vacker kuliss. För människorna ute i alla sina verkligheter kan det däremot bli allt trängre om saligheten.
Läs mer om