Maria Wendt är forskare och lärare vid Statsvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet. Häromdagen damp hennes nya bok "Politik som spektakel" (Atlas Akademi) ner invid min skrivplatta.
Maria Wendts utgångspunkt är den årliga Almedalsveckan som arrangeras i Visby. Med exemplet Almedalen som hävstång gör hon en kritisk granskning av politikens "mediering". "Gränsen mellan vad som är en händelse och vad som är beskrivningen av händelsen har blivit allt svårare att urskilja", skriver Wendt.
När en politisk händelse återges i media blir detta en händelse i sig. Vilket Almedalsveckan 1-8 juli i år är ett utmärkt exempel på. Kvällstidningar likaväl som public service kanaler sänder dit hundratals medarbetare. Vilket ivrigt kommer att skildras som en stor händelse. En särskild sorts "medieverklighet" breder ut sig innanför Visbys murar. Majoriteten av medborgarna blir "åskådare" som inte längre relaterar till politiken med sina "röster" utan med sina ögon.
För att ta ett aktuellt exempel. Folkpartiets utspel om invandringspolitiken i går (se ovanstående artikel) blev en nyhet i Eko-sändningarna i går. Ett av nyhetsinslagen handlade om att några kritiserat utspelet på det sociala mediet Twitter. Ekot gör således en medianyhet av vad som sker i ett annat media. Medan folk står och tittar på. Politiken blir i sin tur medialiserad. Utspel och förslag anpassas helt för att nå ut i media. Vilket i sig inte är så konstigt. En politiker vill självfallet nå en så stor publik som möjligt. Vilket också media i sig själv vill. Politik och media lever i ett slags symbios där det - skriver Wendt - skapas en särskild medieverklighet. Eller ett spektakel om man så vill.
Maria Wendt uppmanar oss att skapa ett "kritiskt tankeavstånd" till medieverkligheten. Det är ett klokt råd som jag gärna för vidare.