Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Giftfri miljö kräver kraftsamling i EU

Sverige har som mål en "Giftfri miljö" senast år 2020. Goda ambitioner är bra men tyvärr gör nuvarande regering inte tillräckligt för att det också ska blir verklighet. En viktig uppgift för politiken är att skapa förutsättningar för människor att leva ett gott liv och det inkluderar en giftfri miljö, så långt det är möjligt.  En politisk kraftsamling måste till både här hemma och i EU parlamentet. Vi efterlyser en bred debatt om kemikaliesamhället och dess konsekvenser för hälsan.

Norrköping2009-07-17 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Debatt
Vad betyder det för människors hälsa och för vårt gemensamma livsrum att samhället genomsyras av kemikalier? Larmen kommer om olika ämnen som till exempelvis är cancerframkallande men då ofta i så höga doser att det är lätt att slå ifrån sig. Det blir mer en fråga för individen än ett samhällsproblem. Enligt kemikalieinspektionens siffror för 2007 tillverkades och importerades 81000 kemiska produkter. De innehöll 14000 olika kemiska ämnen. Den sammanlagda mängden var 80 miljoner ton. Det finns stora brister i kunskapen om vad som sker när olika ämnen kombineras liksom vad som sker på lång sikt. Riskbedömningar blir därmed ofullständiga och de råd som ges kan bli förvirrande. Vi måste höja blicken och våga ställa frågorna: Vad kan det få för effekter på hälsan med en hel generation som fått i sig olika kemiska tillsatser via maten, exponerats för luft som innehåller mängder av främmande ämnen och kommit i kontakt med massor av varor som innehåller miljö- och hälsofarliga substanser? En kombination av åtgärder måste vidtas. Kunskapsluckorna som rör verkan av kemikalier måste täppas till och området forskas på. Vi måste som konsumenter bli mer upplysta om vilka varor som skadar hälsa och miljö och våga handla därefter! Men inte minst vilar ansvaret tungt på lagstiftarna, okända ämnen måste undersökas innan de används och ämnen med lång nedbrytning förbjudas i tillverkningen av varor. Tillverkarna måste vara skyldiga att informera konsumenterna om vilka ämnen som ingår i produkterna och vilka risker de kan medföra. Kortsiktiga intressen får inte styra över det som är långsiktigt rätt. Den europeiska kemiindustrin lyckades genom lobbykampanjer försvaga EU lagstiftningen "Reach". Det beklagar vi, samtidigt som vi välkomnar att EU tagit ett första steg på vägen. Regeringen har fegt avvaktat EU:s beslut och inte påbörjat genomförandet av en nationell kemikaliepolitik. Miljöpartiet jobbar på alla nivåer för att skapa förutsättningar för ett långsiktigt hållbart samhälle. Partiets Carl Schlyter driver en envis och ofta framgångsrik kamp mot kemikaliesamhället. Men det är även viktigt att den nationella lagstiftningen blir stark och att konsumenterna får den information de har rätt till för att ha möjlighet att skydda sig från oönskad exponering av farliga kemikalier.
Läs mer om