Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Genant för regeringen

Stormakter kännetecknas av dubbelmoral. För att ta tillvara sina många skiftande intressen måste de ofta säga ett och göra ett annat. Av uppenbara skäl är Sverige oftast befriat från sådana stormaktsbeteenden.

Vattenfalls kolbrott Welzom-Süd, Brandenburg i Tyskland. Foto; Gunnar Lind/Scanpix

Vattenfalls kolbrott Welzom-Süd, Brandenburg i Tyskland. Foto; Gunnar Lind/Scanpix

Foto: GUNNAR LIND / SCANPIX

Norrköping2009-11-06 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Statliga Vattenfalls enorma expansion i kolkraftsbranschen gör emellertid Sveriges roll som globalt klimatsamvete alltmer ansträngd. Genom förvärv och egna nysatsningar i Tyskland och Nederländerna har Vattenfall växt ut till en europeisk kolkraftsgigant. Enligt uppgifter i Dagens Industri (5/11) investerar bolaget runt 19 miljarder kronor i kolkraftverk. Verken kommer att släppa ut 15 miljoner ton koldioxid per år. Vattenfalls kolossala kolintresse är givetvis genant för Sveriges regering. Regeringen har ingen att skylla på. Bolaget är helägt av staten. Staten bärs upp av regeringen Reinfeldt. Alliansregeringen vill att utsläppssänkande investeringar som görs utomlands, men för svenska pengar, ska kunna minska Sveriges utsläppskvot. Det är en rimlig och klok hållning. På motsvarande sätt borde också utsläppshöjande investeringar som görs utomlands, av svenska statliga bolag, plussa på Sveriges utsläppskvot. En sådan ordning skulle möjligen få regeringen att visa ansvar och ge Vattenfall klimatsmarta ägardirektiv.
Läs mer om