Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gas är bättre än olja och kol

Norrköping2007-12-06 00:16
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den planerade naturgasledningen genom Östersjön är ett ryskt-tyskt samarbete som inte rör Sveriges energiförsörjning. Men den fysiska ledningen genom Östersjön och dess eventuella efterföljder debatteras nu livligt i Sverige. Jag ser givetvis generellt goda skäl till varför naturgas har en viktig roll i Europas energiförsörjning och som en bro till mer grön biogas. Jag har all respekt och förtroende för politikers säkerhetspolitiska ansvar och diskussion. Men motståndet mot både naturgas och energi från Ryssland är ofta mer grundat på känslor än fakta. Hur många vet exempelvis vilken beroendesituation Sverige redan har gentemot Ryssland? Sverige har idag ett skrämmande stort oljeberoende och det är den ryska oljan som har ökat drastiskt. Olja från Ryssland står nu för över en tredjedel av hela råoljeimporten till Sverige. Varför debatteras inte detta? Debatt
Ur ett miljöperspektiv är det definitivt ingen bra utveckling att Tyskland bryter brunkol och Sverige importerar stora mängder olja. Naturgas har drygt 20 procent mindre koldioxid än olja och 40 procent mindre än kol. Minskningen av koldioxid, svavel och andra miljöskadliga utsläpp ger stor klimatnytta när man byter till gas från kol eller olja. Naturgasen är också en viktig bro som ger stöd till lokal biogasproduktion. Det stämmer inte som vissa påstår att investeringar i naturgas skulle försvåra investeringar i förnyelsebar energi. Sverige har naturgas från Danmark sedan 1980-talet och den utgör endast 2 procent av Sveriges energiförsörjning. Denna naturgasledning från Skåne till Stenungsund samexisterar framgångsrikt med ex biobränsleeldade kraftvärmeverk. Tillgången till naturgas och en infrastruktur med gasledningar underlättar också ekonomi och arbetet med lokal biogas. Det är inte en nödvändig förutsättning vilket biogasproduktionen i exempelvis Linköping, Skellefteå, Stockholm och Västerås visar tydligt. Men både i Skåne och på västkusten pågår och projekteras stor biogasproduktion vilket visar att tillgången till en naturgasledning gynnat biogasen. Oavsett om ledningar är regionala eller internationella så kan grön biogas distribueras i samma ledning tillsammans med naturgas. Biogas är koldioxidneutralt och det miljövänligaste drivmedlet som finns eftersom det produceras genom rötning av exempelvis matavfall, grödor och slam från vattenrening. Gödsel är också en utmärkt råvara till biogas. Genom att producera biogas av gödsel så tas de ofrivilliga metanutsläppen tillvara som gödsel annars avger naturligt. Restprodukten i biogasproduktionen är dessutom biogödsel som kan minska användningen av konstgödsel och därmed ytterligare öka klimatnyttan ytterligare. Biogasen är helt enkelt lika fantastisk som det låter. Från matrester och gödsel kan vi producera drivmedel till våra bussar och bilar. Sverige har en stor outnyttjad potential i biogasen som i den nuvarande klimatdebatten borde lyftas betydligt mer. Jag hoppas att både regering och opposition i Sverige säger ja till mer biogas och nej till ett fortsatt oljeberoende. Och då hoppas jag på ett ja i praktiken och inte bara i retoriken.
Läs mer om