Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gärna en elitklass på Djäknepark

Det har uppstått en hetsig debatt om Jan Björklunds förslag att öppna upp för antagningsprov till särskilda elitklasser i teoretiska ämnen. Kritikerna talar om sorteringsskola och utslagning vid tidig ålder, förespråkarna menar att det borde vara lika tillåtet att ha språköra eller matematikbegåvning som bollsinne eller absolut gehör.

Norrköping2009-06-02 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nu är förslaget inte färdigt och vilka villkor som skall gälla inte uttalat, men som förslaget har framställts handlar det om att ge en ovanligt begåvad och dessutom arbetsvillig grupp möjligheten att nå sin fulla potential. Det är lika rättvist att de här ungdomarna får studera på sin nivå som att elever lika långt ut på normalkurvan åt andra hållet erbjuds alternativet särskola. Men det handlar om mer än rättvisa, det handlar också om att vi står inför många stora problem, somliga tekniska, andra etiska. Hjärnan, liksom backhanden, är vad man gör den till och en mycket begåvad tonåring som inte får arbeta på sin nivå blir aldrig sin vassaste version. Skall vi få en bättre framtid är det rimligt att vi är lika angelägna om att vaska fram en Marie Curie eller en August Strindberg som vi är om att hitta nästa Anja Pärson eller Björn Borg. Man kan till och med hävda att det är viktigare att coacha en tonåring som vill leta efter nya energikällor eller skriva en roman som gör det mindre synd om människan än en som siktar på att slå hastighetsrekord ner för en skidbacke. Djäkneparksskolan är inte en elitskola utan en skola för alla. Den målsättningen, som kommer från skolans styrdokument, uppfattas av många som en uppmaning att särskilt satsa på elever med trasslig bakgrund eller inlärningsproblem. Vi menar att alla elever måste få stimulans och samma chans att utvecklas. Därför har vi våra profiler som ger våra elever möjlighet att skaffa spetskompetens i något de verkligen är intresserade av, vare sig det handlar om idrott, musik, hantverk eller teoretiska ämnen. Därför har vi också lovskola, läxhjälp, speciallärare, resursteam och intensivkurser för elever som riskerar underkända betyg. Eleverna som kommer till oss har olika på fötterna. Orsakerna kan vara stökig mellanstadieklass, bristande begåvning, obehöriga lärare, trassel hemma, brist på motivation, ingen studietradition i familjen, omognad och mycket annat. För att överbrygga dessa olikheter och orättvisor, för att nå de begåvade elever som inte vet att de är begåvade och för att ge alla våra elever en så rättvis chans som möjligt satsar vi mycket tid och kraft på att höja motivationen och arbetsviljan hos våra elever. Som ett naturligt led i det arbetet baserar vi intaget till våra profiler just på motivation och arbetsvilja, inte på förkunskaper eller begåvning. Men när det handlar om utbildning finns det varken kungsväg eller facit. Därför utvärderar vi ständigt det vi gör samtidigt som vi alltid är öppna för nya grepp och nya infallsvinklar. Om Norrköping i framtiden har behov av en elitklass i teoretiska ämnen får den gärna hamna på Djäknepark.
Läs mer om