Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Frustrerad Reinfeldt

Ekots intervjuspecialist Tomas Ramberg tog sig an statsminister Fredrik Reinfeldt i lördags. Statsministern var frustrerad. Jag förstår honom.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Norrköping2009-12-21 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Reinfeldt kom direkt från det avslutade FN-klimatmötet i Köpenhamn där 193 länder varit samlade under ett par veckor. Många av länderna var inte särskilt intresserade av klimatet, sa Fredrik Reinfeldt. Han beskrev politiska interiörer från mötet som säkerligen får många att häpna. I fyra dygn satt mötet och diskuterade procedurfrågor som vilken sal ska vi vara i, hur talarlistan ska se ut och vilken tid ska nästa möte börja, sa Reinfeldt. Ledare
FN-systemet är inte särskilt effektivt när det gäller att ta sig an svåra och globala frågor som utsläppsminskningar. I sammanhanget perifera länder kan sabotera arbetet med udda utspel, paragrafrytteri och ensidig jakt på bidrag och fördelar. Nästa steg i klimatarbetet måste därför bli att de stora utsläppsländerna går vidare i egen regi. Ett embryo till en sådan ordning beslutades på toppmötets sista dag. USA, Kina. Indien, Brasilien och Sydafrika har enats om en gemensam inriktning. Därmed finns i vart fall något på papper från de två veckornas manglande i Köpenhamn. Men ingen ska dölja - och det gjorde heller inte statsministern - att det bland väldigt många finns en stor frustration över det klena resultatet från klimatmötet. Nedläggningen av Saab gör inte statsministern mindre frustrerad. Jag delar hans ansats att det nu i första hand handlar om att bistå och hjälpa drabbade människor vidare på något sätt. Ur ett politiskt perspektiv är det dock solklart att nedläggningen av Saab riskerar att förstärka medborgarnas bild av kris, elände och av en otillräcklig regering. I det opinionsläge som Reinfeldt nu återvänder till efter exilen i EU hade det självklart varit bättre med ett annat beslut från Saab: s ägare GM. Erfarenheten talar för att Trollhättan och Vänersborg kommer att repa sig från Saab vad det lider. Men då detta sker har valet 2010 passerats för länge sedan. Ekointervjun var påannonserad som en inrikespolitisk återkomst för Reinfeldt. Oppositionen leder hyfsat stort i opinionsmätningarna och statsministern skulle blåsa till "strid". Nu blev det inte så mycket tid över för traditionella inrikesfrågor. Några meningsutbyten om sjukförsäkringen var i stort sett allt som hanns med. Ekots Tomas Ramberg frågade om hur bilden av de Nya Moderaterna som ett "välfärdsparti" hade påverkats av de senaste veckornas hätska och intensiva debatt. "Våra opinionssiffror har tagit stryk", sa Reinfeldt. Han var frustrerad över att "vi inte har nått ut" med vår bild att vad vi gör och varför. Så är det kanske. Eller så är det precis tvärtom. Budskapet har nått ut och folk gillar inte vad de hör och ser. Båda delar kan göra en statsminister frustrerad. Inget snack om den saken. I dag håller Fredrik Reinfeldt sitt jultal i Stockholm. Jag är där. Följ vad som händer och sker på WidarDirekt på folkbladet.se från klockan 13. 30.
Läs mer om