Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Friare vårdval och efterfrågan ska styra

Foto: Forsby Jan

Norrköping2007-10-16 01:08
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Irma Görtz och Anna-Lena Sörenson (se spalten till höger) vill fördjupa debatten om sjukvårdens roll i de kommande nya och större regionerna i Sverige. Det är ett bra initiativ. Jag tackar även för inbjudan att delta i kommande seminarier i ämnet. Självklart tackar jag ja. Ledare
Men har jag verkligen förordat att sjukvården bör förstatligas? Jag kan nog tänka mig att statens roll kan utvecklas och förstärkas inom hälso- och sjukvården. Men har jag uppfattats som en talesperson för ett förstatligande av sjukvårdsproduktionen, så har jag nog uttryckt mig lite otydligt. Däremot råder det inga tvivel om att jag är skeptisk till att låta den kommande regionbildningen dirigeras av dagens sjukvårdsregioner. Sjukvård bör i allt väsentligt produceras i enlighet med den enskildes efterfrågan på tillgänglig, effektiv vård av högsta möjliga kvalité. Betalningssystemen framöver kommer allt mer att styras av patienternas val av allt från närsjukvård till operatörer. Jag är tveksam till nyttan av att parkera pengarna för ett friare vårdval, i de nya storregionernas budgetar. Sjukvårdens stora problem är det vanemässiga köställandet av patienter. Tillgängligheten till en annars i många delar mycket bra vård, är för dålig. Det mesta talar för att stora sjukvårdsregioner av dagens modell inte kommer att åtgärda tillgänglighetsproblemen. Ett friare vårdval kommer att driva på den tekniska utvecklingen och förbättra produktiviteten inom svensk sjukvård. Jag ser framför mig hur aktörer inom olika segment och med olika ägarbilder kommer att bilda kluster av efterfrågad sjukvård. Därigenom skapas möjligheter för "paketlösningar" där sådant som äldreomsorg, specialistsjukvård, utredningar och fysisk rehabilitering kanske mixas med psykosociala tjänster.Möjligheterna ökar därmed för att högt utbildad personal och avancerad teknisk, medicinsk utrustning kommer att användas mer effektivt och skapa mer och snabbare patientnytta än vad som alltid är fallet i dag.De nya regionernas - om och när de kommer - viktigaste uppgifter är, som jag ser det, att förenkla den statliga styrningen, pusha på för utvidgade arbetsmarknadsregioner genom gemensamma satsningar på sådant som kommunikationer, bostäder och annan regional samhällsplanering som till stor del måste skötas ovanför huvudena på var och en av oss.
Läs mer om