Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Framgångsrik ny friskpolitik

Norrköping2008-01-22 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Förra året betalade Försäkringskassan ut ersättning för nästan tio miljoner färre sjukdagar än år 2006. Det är en glädjande minskning. Orsakerna till det goda resultatet står säkerligen att finna i en kombination av större efterfrågan på arbetskraft och i en uppstramad administration på Försäkringskassan. Uttaget av sjukersättningsförmåner ligger fortfarande på en väldigt hög nivå. Välstånd, fred och välfärd har givit Sverige en av världens friskaste befolkningar. Detta borde naturligtvis avspeglas i sjukfrånvarostatistiken på ett annat sätt än vad som sker i dag.
38,3 sjukdagar per person och år, är ingen låg siffra.
Försäkringskassans målsättning är att det så kallade ohälsotalet ska ha sjunkit till 37 dagar vid utgången av detta år. Det bör rimligen ligga inom det möjligas räckvidd att nå det målet. Men det finns problem med centralt uppsatta mål inom så pass sammansatta och komplicerade samhällsområden som ohälsa. Människor som lever på sociala, psykiska och ekonomiska marginaler riskerar att bemötas alltför fyrkantigt och bryskt när den statliga myndigheten jagar tiondelar i sin statistik. Förnuft och humanism kan få stryka på foten i enskilda fall. De enskilda människornas synlighet och delaktighet i processen är grundläggande för långsiktigt goda resultat. Finspångs beställarförbund var en framgångssaga i det sammanhanget. Arbetsförmedlingen, Socialtjänsten, Närsjukvården och Försäkringskassan samverkade ekonomiskt och organisatoriskt för att underlätta människors återkomst och kvarstannande i arbetslivet. Här fanns utvecklade möjligheter att ta mänskliga och individuella hänsyn utan att för den sakens skull förlora i effektivitet. Dessvärre besjälas den nuvarande alliansregeringen av en liknande misstänksamhet mot reell, lokal makt som präglade socialdemokratins ministärer. Därför finns i dag ingen lokal samverkan värd namnet på socialförsäkringsområdet.
Ska Försäkringskassans "friskpolitik" utvecklas positivt även under kommande år så krävs omprövning av den negativa attityden till lokal samverkan.
Läs mer om