Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Försvara hyresrätten

Norrköping2007-11-16 00:05
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den borgerliga regeringens hyresfientliga bostadspolitik blir allt mer uppenbar. Argumentet att borttagandet av stopplagen, som påskyndar utförsäljningen av allmännyttan, skulle stimulera byggandet av hyresrätter är cyniskt och bygger troligtvis även på ren okunskap. Debatt
Det är också ett felaktigt påstående att försäljning av allmännyttiga fastigheter tidigare varit förbjudet. Även tidigare har ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter skett och allmännyttiga bostadsföretag sålts ut i flera kommuner. Regeringen döljer sina politiska motiv bakom vackra ord. Sedan tillträdet har regeringen systematiskt genomfört försämringar för hyresrätten. Räntebidragen har avtrappats och produktionsstöden har tagits bort. Samtidigt har fastighetsskatten, avgiften, minskat för bostadsrätter och egnahem generellt, medan rätten till ränteavdrag har behållits intakt. Försvaret från regeringen, att flerbostadshus fått sänkt fastighetsskatt, numera avgift, ger några tior i månaden för en normalstor hyreslägenhet. En siffra som knappast kan jämföras med de vinster som regeringens politik gett de olika ägandeformerna, speciellt de redan välbeställda villaägarna i "rikemansreservat" i olika delar av landet. Valfrihet är nästa argument för att berättiga utförsäljningarna av våra gemensamma tillgångar. Valfrihet för vem? Knappast för låginkomsttagare eller kommande generationer. Inte heller för andra hyresgäster än de som för tillfället råkar bo i lägenheterna som avyttras, och som dessutom har det gott ställt ekonomiskt. Valfrihet att köpa en bostadsrätt finns redan idag, och ökar dessutom stadigt i och med dagens bostadspolitik - eftersom det i framtiden inte är hyresrätter som kommer att byggas. Valfriheten att bo i hyresrätt har däremot begränsats för varje åtgärd som genomförts. Enligt Boverket bedöms påbörjade bostäder bland allmännyttiga bostadsföretag i år bli drygt häften av vad som skulle ha byggts med de tidigare stöden. Dessutom beräknas nyproduktionens hyror stiga med runt 15 procent under året. En direkt följd av regeringens politik. Borttagandet av tillståndsplikten leder inte till fler hyresrätter och det kommer självklart inte heller borttagandet av produktionsstöden att göra. Boverket säger klart och tydligt att de indragna stöden verkar åtstramande på bostadsbyggandet.Regeringen talar också tyst om den påverkan på hyressättningssystemet som alltför vidlyftiga utförsäljning av allmännyttan kan få. Om ett betydande antal hyresbostäder försvinner som jämförelse vid bruksvärdeprövning kan detta komma att påverka hyressättningen, något regeringen borde ha utrett. Vänsterpartiets förslag om en bostadsfond kan finansiera renoveringen av 65 000 äldre hyresrätter per år genom räntefria lån och investeringsstöd till byggandet av 40 000 lägenheter per år varav 20 000 ska vara hyresrätter.I Norrköping försvarade Vänsterpartiet hyresrätten genom att stoppa en utförsäljning av 33 % av Hyresbostäders lägenhetsbestånd. Tillsammans med socialdemokraterna och miljöpartiet slår vänsterpartiet vakt om allmännyttan. Dessutom skulle verkligen Norrköpings allmännytta tjäna på att vänsterpartiets förslag om en bostadsfond går igenom.
Läs mer om