Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Försämra inte bildningsnivån

Norrköping2008-04-08 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jag befarar att Gymnasieutredningens förslag, som presenterades för en tid sedan, kommer att innebära att elever på gymnasiets yrkes- och lärlingsutbildningar inte behöver läsa gymnasieskolans kärnämnen; svenska, engelska och matematik. Jag är orolig för att genomförandet av detta förslag leder till sänkta ambitioner för gymnasieskolans yrkesprogram. En ambitionssänkning som jag uppriktigt sagt inte förstår. All erfarenhet säger att man ska göra tvärt om. Alla länder som vill utvecklas ekonomiskt satsar mer och inte mindre på utbildning. Jag ser tre viktiga argument för att inte sänka utbildningskraven: 4 Eleverna ska ha möjlighet till ett livslångt lärande för att gå vidare eller sadla om senare i livet. Gymnasieskolan ska öppna yrken för elever, inte låsa in dem genom att skapa karriärmässiga återvändsgränder. 4 Det moderna arbetslivet kräver kunskaper för att följa utvecklingen på yrkesområdet. Goda grundkunskaper behövs för att delta i kompetensutveckling och utvecklingsarbete. 4 Kunskaperna är nödvändiga även i privatlivet för att delta aktivt som medborgare, skattebetalare, föreningsmänniska och kritisk konsument. Alla ungdomar behöver en bildning som möjliggör detta. Att sänka ambitionerna på gymnasiets yrkesförberedande utbildningar är att slösa bort den kunskap som byggeleverna får idag. Sådana förslag hämmar bara utvecklingen för framtidens byggarbetare. Det bästa skulle vara om regeringen bortser från utredningens kommande förslag och istället investerar mer pengar i grundskolan och gymnasiet så att fler elever klarar dagens krav för såväl yrkes- som privatlivet. Till detta ska läggas att regeringen har skurit ned i den kommunala vuxenutbildningen. Detta kommer att avsevärt försvåra för dem som i framtiden inte har högskolebehörighet och vill gå vidare till en högre utbildning. Jag anser att det är viktigt att de som jobbar i en bransch har möjlighet att vidareutbilda sig och sedan kunna komma tillbaka till samma bransch i en ny, mer kvalificerad roll. Vi vet att de som har en yrkesbakgrund blir t.ex. bra arbetsledare och platschefer. Det är också så att det största hotet mot att det byggs är brist på tjänstemannasidan. Jag är övertygad om att det finns en positiv framtid för de yrkesförberedande utbildningarna, eftersom det idag finns en stor efterfrågan på yrkesutbildad arbetskraft. Men om vi ska klara att möta denna efterfrågan kan inte ambitionen vara att sänka kvalitén. Nej, tvärtom så måste kvalitén öka så att fler elever klarar dagens krav, som inte på något sätt är orimliga. Bygg- och elprogrammet är på många orter idag populära utbildningar vilket ställer höga krav på utbildningen. Branschen utsätts också för en allt hårdare konkurrens och det är viktigt att vi har en gedigen yrkesutbildning så att eleverna kan känna sig starka och stolta när de kommer ut i arbetslivet. Låt oss tillsammans bygga vidare på en utbildning av hög kvalitet som klarar morgondagens krav.
Läs mer om